Aamuvirkku vai yökyöpeli? Näin löydät itsellesi parhaan treeniajan!

Ihmiset voi jaotella niin sanottuihin kronotyyppeihin riippuen siitä, mihin aikaan päivästä heidän vireystilansa on korkeimmillaan, miten uni tulee silmään ja kuinka aikaisin he ilman herättelyä nousevat sängystä. Hiljattain tutkijat havaitsivat, että treenaajien suorituskyky ja paras treeniaika pystyttiin ennustamaan ilta- ja aamutyyppiluokittelun avulla.

Miksi optimoida treeniä vuorokausityypin mukaan?

Harjoittelun ei tarvitse aina olla pelkkää maksimaalisen suorituskyvyn palvontaa. Itse asiassa keventäjällä on useimmiten tärkeintä, että treeni kulkee hyvin. Kun askel on keveämpi tai puntit nousevat paremmin, on treeni nautinnollisempaa ja treeni-into pysyy paremmin yllä.

Erot suorituskyvyssä parhaan ja heikoimman treeniajankohdan välillä saattavat nimittäin olla jopa yli 20 prosenttia. Tällaista eroa ei voi olla tuntematta. Siksi treeniajan muokkaamista oman vuorokausityypin mukaan kannattaa kokeilla, jos se on mahdollista. Myös tarkkaavaisuus on paremmalla tolalla optimaaliseen treeniaikaan, mikä saattaa osittain jopa ehkäistä vammoja.

Aamuvirkulle sopii treeni lounasaikaan

Jos käyt mieluusti nukkumaan viimeistään klo 23 ja aamulla heräät ilman kelloa klo 7 tai aikaisemmin, parhaiten treenisi kulkee todennäköisesti keskipäivällä. Jos päivärytmiin sopii treeni lounasaikaan, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla.

Yökyöpelille sopii loppuillan treenituokio

Jos uni tulee silmääsi vasta klo 01-02 ja aamulla heräät ilman herätyskelloa yleensä klo 10-11, kulkee treeni parhaiten todennäköisesti klo 20 illalla. Työpäivän jälkeen voi olla hyvä huilahtaa hetki ennen treenisessiota. Aamutreenit ovat yleensä sinulle tervanjuontia.

Välityyppi ahkeroi alkuillassa

Jos olet näiden tyyppien välimuoto, harjoittelu kulkee parhaiten todennäköisesti noin klo 16. Alkuillan harjoittelu vaikkapa heti töiden jälkeen on siis lähtökohtaisesti paras treeniaika.

Kokeile treeniajankohdan optimointia – mutta älä stressaa

Älä kuitenkaan huolestu, jos et jostain syystä pysty treenaamaan itselleen lähtökohtaisesti parhaaseen treeniaikaan. Treeni kehittää ja kuluttaa kaloreita käytännössä samalla tavalla, teitpä sen mihin aikaan tahansa. Harjoittelulla on myös treeniajankohtaspesifejä vaikutuksia. Jos joutuu treenaamaan itselleen epäoptimaaliseen aikaan, elimistö pienentää muutamassa kuukaudessa heikoimman ja parhaan treeniajankohdan suorituskykyeroa. Siksi esimerkiksi yökyöpelin aamu- tai päivätreeni ei pienen totuttelun jälkeen tunnu samanlaiselta puurtamiselta kuin alussa.

Lähde: Facer-Childs E ja Brandstaetter R. 2015. The impact of circadian phenotype an time since avakening on diurnal performance in athletes. Current Biology. 24:4. 518-522.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Näin tehostat aineenvaihduntaasi

    Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....
  • Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

    Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...
  • Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?

    Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest