Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

Kuntosalit ovat tänä vuonna olleet suljettuina tavallista pidempään ja lomakaudella ne jäävät usein muutenkin unholaan. Toisaalta hommaa piisaa kesämökillä ja joskus terassikin houkuttaa enemmän kuin lenkkipolku. Myös ajankäyttö asettaa usein haasteita.

Lomalla harjoitteluajan- ja paikan löytäminen ei aina ole helppoa. Silloin mieleen hiipii helposti ajatus: valuvatko talven ja kevään aikaansaannokset hukkaan kesätauon aikana? Hyviä uutisia! Eivät valu, sillä niin voiman kuin kestävyydenkin ylläpito on huomattavasti helpompaa kuin niiden kohottaminen. Kuntoa voi halutessaan pitää loman ajan yllä jopa hämmästyttävän pienellä liikuntamäärällä.

Lepo vs. ylläpito

Pelkkä laakereilla lepääminen alkaa heikentää kuntoa nopeasti. Puhdas lepäily tiputtaa kestävyyskuntoa helposti 10 prosenttia jo parin viikon aikana. Myös lihasvoima ja lihasmassa alkavat hiipua nopeasti noin kahden viikon päästä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että talven ja kevään aikana suurella vaivalla hankitut tulokset kestävät yllä noin kaksi kuukautta uskomattoman pienelläkin liikuntamäärällä.

Voiman ylläpitotreeni kerran viikossa riittää

Jos käyt normaalisti kuntosalilla, voiman ja lihasmassan ylläpito kannattaa myös kesälomalla, sillä kunnon tippuminen on myrkkyä motivaatiolle syksyn koittaessa. Painot tuntuvat raskaalta, ja vaikka kadonneet voimat pian palaavatkin, on homma selkeästi mukavampaa ja into säilyy paremmin, kun voit heti tarttua tuttuihin treenipainoihin.

Jos kävit kuntosalilla tai treenasit kotona lihaskuntoa vähintään pari kertaa viikossa talven ja kevään aikana, ylläpito onnistuu yllättävän helposti. Voiman ja lihasmassan taso säilyy kuukauden pari jopa kerran 9-14 päivässä harjoittelemalla, mutta paras vaihtoehto on vääntäytyä salille kerran viikossa. Silloin ei voiman tippumisesta tarvitse olla lainkaan huolissaan!

Kestävyyttä lyhyesti, mutta tehokkaasti

Myös kestävyys pysyy yllä yllättävän pienellä treenimäärällä. Ylläpitävässä kestävyystreenissä korkea teho on tärkeää. Treenimäärää voi tiputtaa helposti puoleen kevään ja alkukesän määristä, mutta pienempi treenimäärä pitää tehdä hieman reippaammalla sykkeellä. Jos treenasit kestävyyttä 2-3 kertaa viikossa talvella ja keväällä, kesällä riittää 1-2 treeniä, mutta tehoa kannattaa hieman nostaa. Lenkillä voi siis ottaa reippaan mäkispurtin tai kiihdyttää fillarilla isompaan ylämäkeen. Vauhtiliikunta on kestävyyskunnon ylläpidossa kaiken A ja O.

Helpot käytännön vinkit kunnon ylläpitämiseen

  • Jos käyt kuntosalilla kerran viikossa, treenaa koko kroppa läpi ja käytä alle 10 toiston sarjoja. Tee 5-6 liikettä eri puolille kehoa, 2-3 kappaletta 8 toiston sarjoja riittää vallan mainiosti. Silloin treenin teho on riittävän korkea, jotta voima ja lihasmassa pysyvät hyvin yllä pari kuukautta.
  • Ellet pääse salille, tee lihaskuntoliikkeitä kotona tai mökillä. Muutama sarja punnerruksia ja vatsalihaksia sekä jalka- tai askelkyykkyjä, mutta koska teho on hieman kuntosalitreeniä matalampi, tee näitä liikkeitä pari kertaa viikossa. Aikaa tällaiseen treeniin ei kulu kuin 10-15 minuuttia.
  • Tee kestävyystreeniä hieman kovemmilla tehoilla, mutta vähemmän kuin normaalisti. Pitää-pystyä-puhumaan -liikuntaa voi olla nyt hieman tavallista vähemmän. Tee lyhyempi, 20–-30 min vauhtiliikuntatreeni hieman kovemmalla sykkeellä pari kertaa viikossa. Silloin kunto pysyy hyvin yllä.

Aktiivista ja rentouttavaa kesää kaikille!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest