Urheiluravinteiden tarkoituksena on ylläpitää parasta mahdollista harjoitustasoa ja suorituskykyä urheilusuorituksen aikana, sekä ylläpitää verensokeria ja vireystasoa.
– Urheiluravinteita on monenlaisia, esimerkiksi urheilujuomia, geelejä, palautumisjuomia sekä energia- ja proteiinipatukoita. Ne, joista on oikeasti hyötyä, sisältävät samantyyppisiä ravintoaineita kuin tavallinen ruokakin, kertoo ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.
Mitä merkitystä sillä sitten on, syökö oikeaa ruokaa vai käyttääkö urheiluravinteita? Ainakin käytännöllisyys, Orreveteläinen sanoo.
– Urheiluravinteita on helpompi kuljettaa mukana treeneissä ja kätevämpi käyttää kuin tavallista ruokaa. Oikea ruoka on tietysti monipuolisempaa, kun taas urheiluravinteet on räätälöity urheilusuoritusta varten.
Kuutisenkymmentä prosenttia urheiluravinteiden käyttäjistä on miehiä, mutta naisten osuus kasvaa koko ajan. Kaikkien ei silti tarvitse käyttää urheiluravinteita.
– Saatava hyöty riippuu siitä, kuinka tavoitteellista urheilu on. Urheiluravinteista hyötyvät esimerkiksi huippu-urheilijat, aktiiviurheilijat tai tavoitteellisesti johonkin urheilutapahtumaan harjoittelevat kuntoilijat. Toki vähemmänkin kuntoileva voi hyötyä urheiluravinteista silloin, jos esimerkiksi menee suoraan töistä lenkille tai salille, ja tavallisesta ateriasta on pitkä aika.
Vettä, hiilareita ja proteiinia
Elimistö kuluttaa liikuntasuorituksen aikana ison määrän energiaa ja erilaisia ravintoaineita – kun puhutaan nimenomaan jostain muusta kuin kevyestä lenkkeilystä. Ennen treenejä on siis hyvä huolehtia siitä, että energia- ja nestevarastot ovat riittävän täynnä. Päivän aikana pitää juoda ja syödä riittävästi, ja ruokavaliosta on hyvä saada hiilihydraatteja ja lihasvoimaharjoittelussa myös proteiinia.
– Pidemmissä tai kovatehoisissa treeneissä voi tarvita myös urheilujuomaa, samoin kuumalla kesäilmalla liikuttaessa. Ja on tietysti aina otettava huomioon se, että joku voi yksilöllisesti tarvitakin urheilujuomaa jo lyhyenkin suorituksen aikana, Orreveteläinen sanoo.
– Urheiluravinteita voi käyttää myös välipalana ennen urheilua tai sen jälkeen.
Liikuntasuorituksen jälkeen pitää taas täyttää energiavarastot, jotka on kulutettu treenien aikana. Tällöin elimistö vaatii nestettä, hiilihydraatteja sekä proteiineja. Jos tarpeelliset ravintoaineet jäävät kovan treenin jälkeen saamatta, pahimmassa tapauksessa fyysinen suorituskyky voi pidemmällä aikavälillä heikentyä.
(Deski.fi)
Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla voit tarkkailla saamasi ravinnon laatua helposti. Aloita muutos nyt ja liity Keventäjiin.
Keventäjät nyt myös Facebookissa! Tykkää meistä täällä.