Onko aamuliikunnasta tyhjällä vatsalla hyötyä painonpudotuksessa?

Keventäjä kysyy:

Hei. Aina välillä törmää ohjeisiin, joissa painotetaan aamuaerobisen merkitystä painonpudotukselle ja suositellaan lähtemään esimerkiksi juoksulenkille ennen aamupalaa. Onko väitteessä perää?

Keventäjien liikuntavalmentaja Timo Haikarainen vastaa:

Aamuaerobinen ei ole missään nimessä välttämätön, oleellinen tai edes lainkaan merkityksellinen osa painonpudotusta. Perustelu aamuaerobiselle on fakta, että yön yli kestäneen paaston jälkeen elimistö ottaa hieman enemmän kulutetuista kaloreista rasvasta. Valitettavasti aamuaerobista vastaan sotii paljon useampi tutkittu fysiologinen fakta:

1) Aamuaerobinen tyhjällä mahalla vähentää energiankulutusta levossa jopa 24 tunnin ajaksi. Pari treenillä kulutettua ekstrakaloria ja rasvagrammaa kääntyy näin nopeasti jopa miinuksen puolelle.

2) Aamuliikunta tyhjällä mahalla laskee treenitehoa. Jälleen kulutetut kalorit vähenevät ja tulos pitkällä aikavälille heikkenee.

3) Aamuliikunta tyhjällä mahalla saattaa olla vastenmielistä ja myös hankalaa toteuttaa aikataulullisesti. ”Kärvistely” ja suuri epämukavuudensieto täysin marginaalisen lisähyödyn (todennäköisesti jopa haitan) takia on erittäin riskialtista. Pahimmassa tapauksessa treeni-into voi lopahtaa lyhyeen.

4) Aamulenkit tyhjällä mahalla voivat lisätä lihasproteiinin käyttöä energiaksi: rasvan sijaan palaakin lihasta. Tätä kukaan laihduttaja tuskin toivoo.

Unohda siis aamuaerobinen tyhjällä mahalla ja liiku juuri siihen aikaan, kun se tuntuu itsestäsi sopivalta. Jos pidät aamutreenistä, treenaa ihmeessä aamulla, mutta ota mieluusti pieni aamupala ennen treeniä, vaikkapa lasi maitoa ja mandariini. Poltat enemmän kaloreita treenin aikana ja jopa vuorokauden ajan treenin jälkeen. Liikunnan lisääminen toki tehostaa painonpudotusta, mutta tyhjällä mahalla liikkumisella ei siis ole ainakaan positiivista merkitystä laihdutustulokseesi.

Aamuliikunnan väitetään polttavan rasvaa erityisen tehokkaasti, mutta tieteellinen näyttö väittää muuta. Tuoko aamuliikunta tyhjällä vatsalla laihdutukseen hyötyä vai ei? Keventäjien liikuntavalmentaja Timo Haikarainen vastaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest