Saman harjoitteluohjelman kanssa junnaaminen ei kehitä loputtomiin. Siksi painojen suuruutta on tärkeää muistaa kasvattaa ja vaihdella myös itse liikkeitä, jotta kaikki lihasryhmät saavat jossain vaiheessa rasitusta.
Tutkijat ovat havainneet, että voiman kehittyminen hidastuu selvästi jo kuukauden kuluttua, jos treeniä hinkataan samalla toistoalueella, vaikkapa tyypillisinä 10 toiston sarjoina.
Vaihtelua voit tehdä esimerkiksi muuttamalla sarjojen ja toistojen määrää. Muista myös vaihdella painoja kuntosalilla eri liikkeiden mukaan. Älä esimerkiksi tee kaikkia ylävartalon liikkeitä samoilla käsipainoilla vaan näe painojen vaihtamisen vaiva. Kun treenaat jokaisia lihaksia juuri niille sopivilla painoilla, saat tuloksia nopeammin aikaan. Kun painot ovat riittävän suuret, voit myös vähentää toistojen määrää. Älä siis sorru pitkiin sarjoihin pienillä painoilla, vaan käytä suuria painoja, joilla jaksat tehdä vähemmän toistoja.
Voit myös kokeilla kokonaan uusia tyylejä treenata. Kokeile esimerkiksi HIIT-treeniä, joka on lyhytkestoinen, kovatehoinen intervallitreeni. Pikatreeni kestää vaivaiset 15–20 minuuttia, mutta polttaa rasvaa tasavauhtista kuntoilua tehokkaammin ja kehittää maksimaalista hapenottokykyä yhtä paljon kuin tunnin kestävä rauhallisempi harjoitus.