Juoksijalla nyrjähtää nilkka, punttitreeneissä kipeytyy ranne. Tämän voi välttää paitsi oikealla tekniikalla, myös syömällä oikein. Pelkällä rahkalla ja raejuustolla ei pitkälle pötkitä, vaan tärkeintä on ruoan monipuolisuus. Kun saa tarvittavat ravintoaineet, kehon lihaksista, kudoksista ja luista tulee vahvoja.
– Kun keho on terve ja vahva, se kestää kovaakin harjoittelua paremmin. Pienistä horjahduksista ei tulekaan vammaa, selventää Terveystalon ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta.
Epätasapainoinen ruokavalio vaikuttaa paitsi suoraan kehoon, myös itse urheilusuoritukseen. Jos ennen lenkkiä on syönyt huonosti, ja elimistön hiilihydraattivarastot ovat tyhjät, loukkaantumisriski on suuri. Vähäenergisenä keskittymiskyky herpaantuu, koordinaatio voi pettää, ja nilkasta kuuluu naksahdus.
– Itse kokeilin vähähiilihydraattista ruokavaliota ja yritin tehdä kovatehoisen juoksutreenin. Juoksu ei vain yksinkertaisesti kulkenut.
Ennen kovaa treeniä kannattaakin huolehtia erityisen tarkkaan, että syö tarpeeksi hiilihydraatteja. Jos treeni kestää pitkään, pitää muistaa tankata myös sen aikana. Treenitankkauksen voi hoitaa vaikka urheilujuoman avulla, sillä palautumisen kannalta riittävä nesteen juominen on tärkeää.
Kuntourheilijat hukassa ruokavalioviidakossa
Terveystalon teettämän kyselyn mukaan suomalaiset harrasteurheilijat kaipaavat kipeästi tietoa oikeanlaisesta ravinnosta. He joutuvat tällä hetkellä talsimaan aikamoisessa tietotulvassa. Toinen kehottaa välttämään hedelmiä, toinen maitotuotteita. Kivirannan mukaan harrasteurheilijat tuntuvat olevan hukassa kaiken tiedon keskellä.
– Tietoa on paljon ja se on myös ristiriitaista. Moni on aivan sekaisin siitä, mikä olisi itselle paras ruokavalio.
Yksiselitteistä vastausta tähän ei olekaan. Kiviranta suosittelee Itämeren ruokavaliota myös urheilijan ruokavalion pohjaksi. Se sisältää paljon kasviksia ja marjoja, sopivasti viljaa, kalaa, öljyä, maitotuotteita ja kohtuudella rasvaista lihaa ja kovia rasvoja. Myös oma keho kertoo, mikä on hyväksi.
– Yhtä oikeaa ruokavaliota ei ole olemassa. Se, mikä sopii yhdelle, ei sovi välttämättä toiselle. Jos on epävarma omasta ruokavaliostaan, kannattaa kysyä apua asiantuntijalta.
Lähde: Deski