Haksahditko superruokiin? Ota nämä asiat huomioon

Superruokia mainostetaan lähes ihmeitä tekevinä. Niiden sanotaan muun muassa ehkäisevän syöpiä ja auttavan pudottamaan painoa.

– Superruoalle ei ole olemassa määrittelyä. Superruoaksi kutsutaan usein pitkän matkan takaa tuotuja tuotteita, joita paikallisten asukkaiden kerrotaan käyttäneen jo tuhansia vuosia. Lisäksi superruokien kyljessä on usein kallis hintalappu, toteaa ravitsemustieteilijä Ian Marber Daily Mailissa.

Onko superruoista sitten hyötyä vai haittaa? Daily Mailin mukaan molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Goji-marjat

Goji-marjojen sanotaan tehostavan kehon puolustusjärjestelmää ja aivojen toimintaa sekä suojaavan sydänsairauksilta ja syöviltä. Marjojen on myös väitetty pidentävän odotettua elinikää.

Toisenlaisiakin väitteitä marjasta löytyy. British Dietetic Association esittää, että gojimarjoista tehtyä mehua tulisi juoda 13 annosta, jotta mehusta saisi yhtä paljon antioksidantteja kuin yhdestä punaisesta omenasta. On myös esitetty, että goji-marjat saattavat reagoida diabetes- ja verenpainelääkitysten kanssa.

Terveellisintä onkin yleensä syödä tuoreita hedelmiä ja marjoja kuivattujen sijasta. Suosi esimerkiksi kotimaisia mustikoita, vadelmia ja viinimarjoja.

Chiasiemenet

Chiasiemenissä on runsaasti omega 3 -rasvahappoja, proteiinia ja antioksidantteja. Ne täyttävät myös hyvin vatsaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että hyytelömäiseksi massaksi vatsassa pakkautuvat siemenet voivat aiheuttaa joillekin vatsakipuja ja turvotusta siinä missä toiset tuntevat saavansa siemenistä avun vatsavaivoihin.

Siemenet ovat hyvä lisä ruokavalioon, mutta niiden syömisessä ei kannata liioitella.

Kvinoa

Kvinoa sisältää jopa 18 prosenttia enemmän proteiinia kuin viljat, ja se on gluteenitonta. Kvinoa saattaa kuitenkin aiheuttaa turvotusta, joten herkullisen lisukkeen ei kannata odottaa tekevän ihmeitä. Monipuolinen ruokavalio on tärkeämpi, kuin yksittäisten ruokien suosiminen tai välttäminen.

Acai-marjat

Tuplasti enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa, lisäksi proteiinia, kuitua, tarpeellisia rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja. Näin kuvaillaan laihduttaviksi marjoiksikin väitettyjä Acai-marjoja.

Acai-marjat eivät saa painoa putoamaan sen kummemmin kuin muutkaan marjat. Kokonaisruokavalio on avain painonpudotukseen, eivät superruoaksi mainostetut marjat.

Vehnänoras

Julkkisten suosima vehnänoras on suosittu lisä esimerkiksi mehuihin ja smoothieihin. Tosiasiassa vehnänoras ei ole sen terveellisempää kuin kasvikset ylipäätään. Jos haluat runsaasti ravinteita, suosi esimerkiksi parsakaalia, joka sisältää erilaisia vitamiineja, rautaa ja kalsiumia.

Lähde: Daily Mail

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest