Kevennystä yrttimaalta

Kauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia ruukkuyrttejä. Kaikki tuntevat basilikan, mutta uusia tuttavuuksia saattavat olla thaibasilika, sitruunabasilika ja kanelibasilika.  Yrttiuntuvikko tuntee turvalliset yhdistelmät, kuten tilliä kalalle ja persiljaa keittojen pinnalle. Yrttejä ei kuitenkaan ole sidottu vain yhteen tai muutamaan ruoka-aineyhdistelmään. Kokeile yrttejä luovasti myös jälkiruokiin ja juomiin. Tuoreilla yrteillä on helppo keventää ruokia, sillä vähärasvaisissakin ruuissa on syvä maku. Muista, että 1 rkl tuoretta yrttiä vastaa 1 tl kuivattua yrttiä. Poikkeuksena kuivattu rosmariini, joka tuo makua ruokaan melkein samassa suhteessa kuin tuore.

Kanelibasilikaa käytetään leivonnaisissa ja jälkiruuissa sekä korianterin tapaan aasialaisissa ruuissa. Kokeile rohkeasti uuniomenoihin ja jauhelihakastikkeeseen,

Kirveli on ehdoton sieniruokien maustaja, kokeile rohkeasti pizzaan oreganon sijaan.

Korianteri on vokkien ja tex mex – ruokien vakioyrtti. Kokeile rohkeasti kookosjälkiruokiin sekä hedelmäsalaatteihin.

Kynteliä käytetään meiramin sijasta tai yhdessä meiramin kanssa muun muassa papuruuissa. Tiesitkö, että kynteli poistaa rasvan maun possu- ja lammasruoista? Kokeile siis rohkeasti niihin.

Lipstikka on tunnettu perunasalaatista, kokeile rohkeasti kurkkusäilykkeisiin ja leipätaikinoihin.

Minttu on perinteinen lampaanlihan ja jälkiruokien maustaja. Kokeile rohkeasti esimerkiksi silakkarulliin.

Oregano maustaa pizzat. Kokeile rohkeasti makaronilaatikkoon.

Rakuuna on tärkeä osa ranskalaista keittiötä, joskin ranskalainen rakuuna on paljon meillä myytävää voimakkaamman makuinen. Kokeile rakuunaa rohkeasti vokkeihin broilerin seuraan.

Rosmariini ja riista mielletään kiistämättömäksi parivaljakoksi. Rosmariini sopii kuitenkin hyvin myös esimerkiksi pastaruokiin. Kokeile rohkeasti mansikoiden maustajaksi ja häivähdyksenä suklaamoussessa.

Salvia on voimakkaan makuinen, joten sitä kannattaa käyttää maltillisesti. Perinteisimmillään salvia on ossobucossa. Kokeile paistaa salvianlehtiä kasvislasagneen. Salviasta, valkosipulista ja tuorejuustosta syntyy myös ihana levite leiville.

Timjami on puuvartinen, joten käytä siitä vain lehdet. Perinteinen kermaperunayrtti maistuu myös salaateissa. Kokeile rohkeasti pannacottaan ja ananaksen kanssa.

Käytä oikein

Suojaa yrtit helteeltä, viimalta ja pakkaselta. Kuljeta nopeasti kotiin.

Säilytä yrtit jää- tai viileäkaapin ovilokerossa pystyasennossa omassa muovipussissaan. Varo, ettei niihin osu vettä tai vetoa, jotta herkät yrtit eivät palellu tai haalistu. Basilika ja sitruunamelissa ovat niin kylmänarkoja, että ne kannattaa säilyttää suosiolla huoneenlämmössä.

Valitse terävä veitsi ja leikkaa yrtit nopeasti. Yrttien maku jää helposti leikkuulautaan, jos niitä rusikoi.

Lisää tuoreet yrtit vasta valmiiseen ruokaan, jotta aromaattiset öljyt eivät haihdu.  Varpumaiset  yrtit, kuten rosmariini ja timjami voidaan tosin lisätä esimerkiksi patoihin jo kypsennyksen alkuvaiheessa.

Pyöräytä lopuista yrttiöljy

Kuivaa tai pakasta ylijäävät yrtit. Kaikki yrtit, kuten basilika, korianteri, kirveli tai sitruunamelissa, eivät kuitenkaan liiemmin nauti tällaisesta käsittelystä. Silloin varmin tapa säilöä ylimääräiset yrtit on tehdä niistä vinegretti. Etikkalla maustettuja yrttiöljyjä on helppo käyttää salaatteihin ja marinadeihin.

Kokeile seuraavia Keventäjien yrttisiä ohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...
  • Kasvikset valloittavat grillin

    Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...
  • Maito mahtuu keventäjän lasiin

    Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest