Kauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia ruukkuyrttejä. Kaikki tuntevat basilikan, mutta uusia tuttavuuksia saattavat olla thaibasilika, sitruunabasilika ja kanelibasilika. Yrttiuntuvikko tuntee turvalliset yhdistelmät, kuten tilliä kalalle ja persiljaa keittojen pinnalle. Yrttejä ei kuitenkaan ole sidottu vain yhteen tai muutamaan ruoka-aineyhdistelmään. Kokeile yrttejä luovasti myös jälkiruokiin ja juomiin. Tuoreilla yrteillä on helppo keventää ruokia, sillä vähärasvaisissakin ruuissa on syvä maku. Muista, että 1 rkl tuoretta yrttiä vastaa 1 tl kuivattua yrttiä. Poikkeuksena kuivattu rosmariini, joka tuo makua ruokaan melkein samassa suhteessa kuin tuore.
Kanelibasilikaa käytetään leivonnaisissa ja jälkiruuissa sekä korianterin tapaan aasialaisissa ruuissa. Kokeile rohkeasti uuniomenoihin ja jauhelihakastikkeeseen,
Kirveli on ehdoton sieniruokien maustaja, kokeile rohkeasti pizzaan oreganon sijaan.
Korianteri on vokkien ja tex mex – ruokien vakioyrtti. Kokeile rohkeasti kookosjälkiruokiin sekä hedelmäsalaatteihin.
Kynteliä käytetään meiramin sijasta tai yhdessä meiramin kanssa muun muassa papuruuissa. Tiesitkö, että kynteli poistaa rasvan maun possu- ja lammasruoista? Kokeile siis rohkeasti niihin.
Lipstikka on tunnettu perunasalaatista, kokeile rohkeasti kurkkusäilykkeisiin ja leipätaikinoihin.
Minttu on perinteinen lampaanlihan ja jälkiruokien maustaja. Kokeile rohkeasti esimerkiksi silakkarulliin.
Oregano maustaa pizzat. Kokeile rohkeasti makaronilaatikkoon.
Rakuuna on tärkeä osa ranskalaista keittiötä, joskin ranskalainen rakuuna on paljon meillä myytävää voimakkaamman makuinen. Kokeile rakuunaa rohkeasti vokkeihin broilerin seuraan.
Rosmariini ja riista mielletään kiistämättömäksi parivaljakoksi. Rosmariini sopii kuitenkin hyvin myös esimerkiksi pastaruokiin. Kokeile rohkeasti mansikoiden maustajaksi ja häivähdyksenä suklaamoussessa.
Salvia on voimakkaan makuinen, joten sitä kannattaa käyttää maltillisesti. Perinteisimmillään salvia on ossobucossa. Kokeile paistaa salvianlehtiä kasvislasagneen. Salviasta, valkosipulista ja tuorejuustosta syntyy myös ihana levite leiville.
Timjami on puuvartinen, joten käytä siitä vain lehdet. Perinteinen kermaperunayrtti maistuu myös salaateissa. Kokeile rohkeasti pannacottaan ja ananaksen kanssa.
Käytä oikein
Suojaa yrtit helteeltä, viimalta ja pakkaselta. Kuljeta nopeasti kotiin.
Säilytä yrtit jää- tai viileäkaapin ovilokerossa pystyasennossa omassa muovipussissaan. Varo, ettei niihin osu vettä tai vetoa, jotta herkät yrtit eivät palellu tai haalistu. Basilika ja sitruunamelissa ovat niin kylmänarkoja, että ne kannattaa säilyttää suosiolla huoneenlämmössä.
Valitse terävä veitsi ja leikkaa yrtit nopeasti. Yrttien maku jää helposti leikkuulautaan, jos niitä rusikoi.
Lisää tuoreet yrtit vasta valmiiseen ruokaan, jotta aromaattiset öljyt eivät haihdu. Varpumaiset yrtit, kuten rosmariini ja timjami voidaan tosin lisätä esimerkiksi patoihin jo kypsennyksen alkuvaiheessa.
Pyöräytä lopuista yrttiöljy
Kuivaa tai pakasta ylijäävät yrtit. Kaikki yrtit, kuten basilika, korianteri, kirveli tai sitruunamelissa, eivät kuitenkaan liiemmin nauti tällaisesta käsittelystä. Silloin varmin tapa säilöä ylimääräiset yrtit on tehdä niistä vinegretti. Etikkalla maustettuja yrttiöljyjä on helppo käyttää salaatteihin ja marinadeihin.
Kokeile seuraavia Keventäjien yrttisiä ohjeita:
- Kallen nopea ruohosipulikala 🔒 Keventäjien jäsenille
- Paistettua kalaa ja kikherne-korianterisalaattia 🔒 Keventäjien jäsenille
- Yrteillä maustettu tumma lihapata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Crostinit ja meiramilla maustettu paputahna 🔒 Keventäjien jäsenille
- Sitruunamelissalla maustettu mansikka-greippismoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Yrttiset lammaskebakot 🔒 Keventäjien jäsenille
- Timjamiperunoita, basilikamelonia ja kylmäsavukinkkua 🔒 Keventäjien jäsenille
- Zuppa di Pomodori con pasta e basilika 🔒 Keventäjien jäsenille
- Basilikamarinoitua lohta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Samettinen juurisellerikeitto, persiljaöljyä ja granaattiomenaa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Persiljaporkkanat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Rosmariinilla maustettu mansikka-valkosuklaakakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kirjolohi-tomaattivartaat ja tillijogurttia 🔒 Keventäjien jäsenille
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...