Kalaa kevyesti juhlakauden jälkeen

Kalaksi keittoon voi valita mitä hyvänsä kauden tuoretta kalaa tai pakastekalaa, lisämakua antamaan voi käyttää erilaisia äyriäisiä tai savukalaa. Liemeksi sopii niin kalaliemi, valkoviini kuin maitokin.

Kalakeiton voi valmistaa tiukasti reseptiä seuraten, mutta mielenkiintoisia makuelämyksiä syntyy myös kokeilemalla sen mukaan mitä kaapista löytyy. Kasviksiksi kalakeittoon kannattaa kokeilla myös muuta kuin perinteistä perunaa ja porkkanaa, vaikkapa fenkolia ja paprikaa.

Kalakeitto on myös lasten suosikki

Kalakeitto maistuu myös lapsille: Pro Kala Ry:n toteuttaman tutkimuksen mukaan se on pitänyt pintansa vuodesta toiseen koulujen kaikkein suosituimpana kalaruokana.

Kalakeiton kalat usein käsitellään täysin ruodottomiksi, minkä ansiosta ruoka on helppo syödä ja varmasti lisää ruoan suosiota. Kalat keittoon käytetään monesti myös nahattomina fileinä tai fileepaloina, jolloin kalan maku on miedompi kuin nahallisissa fileissä. Erityisen hyvin nuorisolle maistuu savukalasta valmistettu kalakeitto, jolloin mukana on myös pehmeä savunmaku, johon me suomalaiset olemme usein ikään katsomatta mieltyneet.

Keittoon käy kala kuin kala

Talven madesesonki on alkamassa ja madekeitto on varmasti yksi kalakeittojen klassikoita. Mutta keittoon voi käyttää lähes mitä tahansa kalaa. Kuha, siika ja ahven ovat erinomaisia keittokaloja. Ne saa helposti joko nyppimällä tai leikkaamalla täysin ruodottomiksi, jolloin ruokailijan ei tarvitse varoa ruotoja syödessään.

Kirjolohi ja lohi ovat usein jo kaupassa ruodottomiksi käsiteltyjä, kuin myös erilaiset pakastekalat. Silakkakin sopii kalakeittoon. Joko paloiksi leikattuina fileinä tai mikäli haluaa keittoon miedomman kalan maun, voi nyppäistä silakkafileistä nahan pois ja käyttää fileet nahattomina paloina. Tällöin ne on lisättävä keittoon juuri ennen tarjoilua ja varottava hämmentämästä keittoa liikaa, sillä nahattomat silakkafileet hajoavat helposti kypsyttyään. Erilaisia äyriäisiä lisäämällä saa kalakeittoon myös uudenlaisia vivahteita.

Kevyesti juhlakauden jälkeen

Erityisesti vuodenvaihteen jälkeen monet aloittavat uuden vuoden hieman kevyemmällä ruokavaliolla, mihin erilaiset kalakeitot sopivat myös mainiosti.

Liemeksi keittoon voi käyttää joko ruodoista itse keitettyä kalalientä, tai kuutiosta tai fondista valmistettua kalalientä. Mikäli kuitenkin maitopohjainen kalakeitto makuusi on se ainoa oikea, voit valita vähärasvaisempia vaihtoehtoja täysmaidon ja kuohukerman sijaan. Tilkka valkoviiniä antaa mukavaa makua keittoon kuin keittoon.

Kokeile Keventäjien herkullisia kalakeittoja:

Vihreä silakkakeitto

Lähde: Pro Kala Ry

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest