Kevennetyt klassikot

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kaupan kalapuikot sisältävät käytännössä enemmän jauhokuorrutusta kuin kalaa, ja ravintolan Wieninleike on on usein kylpenyt rasvassa. Peruna ja majoneesi mielletään salaatissa parhaiksi kavereiksi. Hampurilaisissa pihvi jää usein piiloon kastikemeren alle. Monet klassikkoherkuista on mahdollista valmistaa huomattavasti terveellisemmin.

Järkeä leivitykseen

Perinteinen Wieninleike tehdään vasikanlihasta, mutta porsaan ulkofileestä valmistettu versio on monille tutumpi. Porsaan ulkofileessä on rasvaa keskimäärin vain noin 5 %, joten sellaisenaan se sopii mainiosti keventäjällekin. Leivitykseen kannattaa valita täysjyvävehnäjauhoja ja ruiskorppujauhoja, jotta klassikkoherkussakin olisi kuituja. Yleinen tapa on tarjota Wieninleike sitruunan, anjoviksen ja kapriksen kanssa, joskin maailmalla matkaaja saattaa nähdä myös persiljaa ja jopa puolukkahilloa Wieninleikkeen lisäkkeenä. Kokeile samanlaista leivitystä myös kotitekoisille kalapuikoille. Kokeile rohkeasti myös ruiskorppujauhojen ja maustettujen erikoiskorppujauhojen sekoituksia.

Kalorit kiehuvat upporasvassa

Wieninleike ja kalapuikot kypsennetään usein upporasvassa. Lopputulos ei ole missään nimessä kuiva pienemmässäkään rypsiöljytilkassa-/öljy-voiseoksessa paistettuna. Upporasvan kouriin ovat usein joutuneet myös perinteisen kreikkalaisherkun, moussakan, munakoisoviipaleet. Nopealla friteerauksella on haettu ryhtiä helposti lötköön munakoisoon.

Munakoison vettymisen voi estää toisinkin. Munakoiso kannattaa ”itkettää” ennen paistamista, sillä tämä poistaa ylimääräistä nestettä. Ripottele suolaa munakoisoviipaleille ja anna viipaleiden ”kyynelehtiä” noin puolen tunnin ajan. Pyyhi sen jälkeen neste talouspaperilla viipaleiden pinnalta. Ennen munakoisoa neuvottiin itkettämään karvaan maun poistamiseksi, mutta nykyään viljeltävät munakoisolajikkeet eivät ole enää niin kitkeriä, että itkettäminen olisi sen vuoksi tarpeen. Syy on siinä, että munakoisolla on taipumus imeä paljon rasvaa itseensä, eikä mikään rasvamäärä tunnu riittävän paistamiseen. Eritoten, jos pannulla on muitakin kasviksia. Itketetyt munakoisot eivät ”sienen lailla” kahmi kaikkea rasvaa itseensä, joten vähemmälläkin rasvan lotrauksella pärjää.

Kastikkeet kuntoon

Klassikkoherkuille tyypillistä on usein myös kovia rasvoja sisältävien maitotuotteiden paljous. Kokeile vaihteeksi perunasalaatin ylle majoneesin sijaan kirpakkaa sitruuna-öljyä. Kokeile rohkeasti muitakin ihania, itse tehtyjä vinegrettejä. Viinietikka-öljykastiketta voi muunnella käyttämällä erilaisia öljyn ja etikan sekoitussuhteita, erilaisia etikoita ja etikan sijaan esimerkiksi omena- appelsiini tai raparperimehua.

Hampurilaisissa osan majoneesikastikkeesta voi korvata tulisilla chutneyillä sekä ”kermaisilla” kasviksilla, kuten avokadolla. Avokadossa on runsaasti energiaa, mutta se koostuu hyvistä, pehmeistä kasviöljyistä.

Tuhdissa lasagnessa kastiketta säestävät usein rasvasuurukseen keitetty (valkoisia jauhoja sisältävä) bechamel-kastike sekä pussillinen täysrasvaista juustoraastetta. Muista, että lasagnen sielu on sen kastike.  Kastikkeen syvä maku syntyy kauan hauduttamalla, ei juustovuoresta.

Kokeile seuraavia kevennettyjä klassikoita:

Klassikkoherkkuja on helppo keventää maun kärsimättä. Nämä modernisoidut klassikot sopivat hyvin myös Keventäjälle. Katso ohjeet!

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

    Höyryssä valmistettu ruoka on terveellistä. Höyryttää voi paitsi kalaa ja kasviksia, jopa herkullisia jälkiruokia. Halvimmat höyrytysvälineet maksavat muutaman euron, joten höyrytys ei ole välineurheilua! Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle...
  • Raparperi on lahja laihduttajalle

    Muhkealehtistä raparperia puskee maasta heti alkukesästä. Keventäjän kannattaa kiskoa varret talteen, sillä niistä voi kokata monenlaista, sekä makeaa että suolaista kevytherkkua. Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi...
  • Keventäjän järkevät iltapalat

    Keventäjä taltuttaa iltaisen naposteluhimon vaihtamalla sipsit rapsakoihin kasviksiin ja suolaiseen dippiin ja karkit hedelmäpirtelöihin. Mikään ei myöskään estä iltapalaa olemasta lämmin ateria! Olet varmasti kuullut vanhan sanonnan, ettei iltakuuden jälkeen saisi syödä mitään. Syömisen kellonajoilla...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest