Kaupan kalapuikot sisältävät käytännössä enemmän jauhokuorrutusta kuin kalaa, ja ravintolan Wieninleike on on usein kylpenyt rasvassa. Peruna ja majoneesi mielletään salaatissa parhaiksi kavereiksi. Hampurilaisissa pihvi jää usein piiloon kastikemeren alle. Monet klassikkoherkuista on mahdollista valmistaa huomattavasti terveellisemmin.
Järkeä leivitykseen
Perinteinen Wieninleike tehdään vasikanlihasta, mutta porsaan ulkofileestä valmistettu versio on monille tutumpi. Porsaan ulkofileessä on rasvaa keskimäärin vain noin 5 %, joten sellaisenaan se sopii mainiosti keventäjällekin. Leivitykseen kannattaa valita täysjyvävehnäjauhoja ja ruiskorppujauhoja, jotta klassikkoherkussakin olisi kuituja. Yleinen tapa on tarjota Wieninleike sitruunan, anjoviksen ja kapriksen kanssa, joskin maailmalla matkaaja saattaa nähdä myös persiljaa ja jopa puolukkahilloa Wieninleikkeen lisäkkeenä. Kokeile samanlaista leivitystä myös kotitekoisille kalapuikoille. Kokeile rohkeasti myös ruiskorppujauhojen ja maustettujen erikoiskorppujauhojen sekoituksia.
Kalorit kiehuvat upporasvassa
Wieninleike ja kalapuikot kypsennetään usein upporasvassa. Lopputulos ei ole missään nimessä kuiva pienemmässäkään rypsiöljytilkassa-/öljy-voiseoksessa paistettuna. Upporasvan kouriin ovat usein joutuneet myös perinteisen kreikkalaisherkun, moussakan, munakoisoviipaleet. Nopealla friteerauksella on haettu ryhtiä helposti lötköön munakoisoon.
Munakoison vettymisen voi estää toisinkin. Munakoiso kannattaa ”itkettää” ennen paistamista, sillä tämä poistaa ylimääräistä nestettä. Ripottele suolaa munakoisoviipaleille ja anna viipaleiden ”kyynelehtiä” noin puolen tunnin ajan. Pyyhi sen jälkeen neste talouspaperilla viipaleiden pinnalta. Ennen munakoisoa neuvottiin itkettämään karvaan maun poistamiseksi, mutta nykyään viljeltävät munakoisolajikkeet eivät ole enää niin kitkeriä, että itkettäminen olisi sen vuoksi tarpeen. Syy on siinä, että munakoisolla on taipumus imeä paljon rasvaa itseensä, eikä mikään rasvamäärä tunnu riittävän paistamiseen. Eritoten, jos pannulla on muitakin kasviksia. Itketetyt munakoisot eivät ”sienen lailla” kahmi kaikkea rasvaa itseensä, joten vähemmälläkin rasvan lotrauksella pärjää.
Kastikkeet kuntoon
Klassikkoherkuille tyypillistä on usein myös kovia rasvoja sisältävien maitotuotteiden paljous. Kokeile vaihteeksi perunasalaatin ylle majoneesin sijaan kirpakkaa sitruuna-öljyä. Kokeile rohkeasti muitakin ihania, itse tehtyjä vinegrettejä. Viinietikka-öljykastiketta voi muunnella käyttämällä erilaisia öljyn ja etikan sekoitussuhteita, erilaisia etikoita ja etikan sijaan esimerkiksi omena- appelsiini tai raparperimehua.
Hampurilaisissa osan majoneesikastikkeesta voi korvata tulisilla chutneyillä sekä ”kermaisilla” kasviksilla, kuten avokadolla. Avokadossa on runsaasti energiaa, mutta se koostuu hyvistä, pehmeistä kasviöljyistä.
Tuhdissa lasagnessa kastiketta säestävät usein rasvasuurukseen keitetty (valkoisia jauhoja sisältävä) bechamel-kastike sekä pussillinen täysrasvaista juustoraastetta. Muista, että lasagnen sielu on sen kastike. Kastikkeen syvä maku syntyy kauan hauduttamalla, ei juustovuoresta.
Kokeile seuraavia kevennettyjä klassikoita:
- Rukiiset kalapuikot 🔒 Keventäjien jäsenille
- Wieninleike 🔒 Keventäjien jäsenille
- Puhtipurilainen 🔒 Keventäjien jäsenille
- Ananastuulihatut 🔒 Keventäjien jäsenille
- Sienimoussaka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Limetillä maustettu tonnikalalasagne 🔒 Keventäjien jäsenille
- Punainen juurespyttipannu 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kirpeä perunasalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...Loppukesän parhaat kevythampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...