Leivotaan kevyemmin

Makea saa aivomme hyrisemään mielihyvästä. Toiset taltuttavat sokerinhimon palalla tummaa suklaata tai postimerkin kokoisella leivoksella. Toiset ovat koulukuntaa, joka ottaa keksin jälkeen toisen ja kolmannen, ja kohta paketillisesta on jäljellä vain muruja. Jos kuulut jälkimmäisiin, leivonnaisten on oltava maltillisen keveitä, jotta niitä voisi nauttia usein ilman painon paukkumista.

Hedelmistä ja kasviksista mehevyyttä

Kaupan valmiiden leivonnaisten rasva on yleensä kovaa. Kotileipurilla onkin mahtava valta vaikuttaa leivonnaisten rasvan rakenteeseen. Suosi leivonnassa pehmeitä rasvoja; öljyä, pullomargariinia tai 60% rasiamargariineja. Kuohkea rakenne leivonnaiseen syntyy muutoinkin kuin voin avulla.

Vaahdota kananmunat huolellisesti ja lisää joukkoon taikinaa mehevöittäviä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Nämä sopivat sekä kakkuihin että suolaisiin leipiin. Perinteinen ”Hummingbird cake” valmistuu banaanista, kookoksesta ja ananaksesta. Ihanan kostea taikina on herkullinen sellaisenaan, ja perinteistä, raskasta voi-tomusokeri-tuorejuustokuorrutusta on helppo keventää maun kärsimättä. Perinteinen rahka-voitaikina kevenee entisestään, kun korvaat vielä yhden osan rasvasta esimerkiksi soseutetulla porkkanalla tai palsternakalla ja maustat kurkumalla. Tästä taikinasta loihdit ihania suolaisia pasteijoita. Taikinaa on helppo käsitellä, kun suhde on seuraavanlainen: 150 g soseutettua juuresta, 150 g pehmeää margariinia, 250 g maitorahkaa, 4 dl täysjyvävehnäjauhoja sekä ripaus mausteita.

Sokeria hiivan kaveriksi

Sokerikakkutaikinasta syntyy luonnostaan kevyt kakku, sillä taikinaan ei lisätä lainkaan rasvaa. Kun vielä korvaat sokerin tai puolet siitä makeutusjauheella, saat todella keveän kakun. Makeutusjauhe sisältää 90% vähemmän kaloreita kuin saman makeuden antava sokerimäärä.  Makeutusjauhetta annostellaan kuten sokeria: 1 dl makeutusjauhetta vastaa makeudeltaan 1 dl sokeria.

Hiivataikinasta syntyy puolestaan murotaikinaa kevyempi pullapohja esimerkiksi mustikkapiirakalle. Voit käyttää makeutusjauhetta myös hiivataikinaan, mutta ainoaksi hiivan ravinnoksi se ei sovi. Siksi hiivan kaveriksi kannattaakin aina lisätä muutama lusikallinen sokeria tai hunajaa.

Kevyttä ja gluteenitonta

Marenkipohjaisissa leivonnaisissa ei aina sokeria säästellä, mutta kokonaisuus on silti usein kevyempi, jos jauhot puuttuvat taikinasta. Gluteenittomat marenkileivonnaiset sopivat myös keliaakikoille. Gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat myös gluteenittomilla jauhoseoksilla. Tavallisia leivontaohjeita voi muuntaa gluteenittomiksi korvaamalla tavalliset jauhot samalla määrällä gluteenittomia jauhoseoksia.

Muista, että viljan gluteeni on se, joka antaa taikinalle sitkon. Gluteenittomista leivonnaisista puuttuu sitko, joten ne ovat helpommin murenevia. Tämän vuoksi erilaisten jauhojen ja hiutaleiden yhdistäminen parantaa leipoutumista. Voideltun piirakkapohjan jauhotukseen voi käyttää esimerkiksi maissihiutale- ja riisimuromurskaa, pellavansiemeniä, jauhettuja pähkinöitä, kookoshiutaleita tai gluteenittomasta leivästä tehtyä korppujauhoa.

Taikinan painelussa on syytä ottaa huomioon, että gluteenittomat taikinat saattavat olla helposti tarttuvia. Löysännäköiseen taikinaan ei kannata kuitenkaan missään tapauksessa lisätä jauhoja, se vain haittaa leipoutuvuutta. Lusikka on hyvä apu taikinan annostelussa pellille. Muista myös, että gluteeniton leivonnainen maistuu parhaimmalta vastaleivottuna.

Sekä gluteenittomien että gluteenillisten leivonnaisten täyttämisessä kannattaa myös muistaa keveys. Käytä kermavaahdon sijaan sijaan rahkaa ja jogurttia sekä juustokakkujen sokerikiilteiden sijaan rapeita murupäällyksiä.

Kokeile seuraavia Keventäjien leivontaohjeita:

Jokainen voi silloin tällöin nauttia palan syntisen tuhtia suklaakakkua. Jos pullahammasta kolottaa kovin usein, leivonnaisten keveys on tärkeää.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevään juhlien makeat herkut

    Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest