Eksoottinen kiivi on hedelmänä omaa luokkaansa. Siinä on enemmän c-vitamiinia, kaliumia ja kuitua kuin esimerkiksi omenassa, appelsiinissa tai banaanissa. Silti se unohtuu usein koristehedelmän rooliin. Kiivi on aivan liian hyvä pelkäksi kakun kaunistajaksi!
Kiivissä on roppakaupalla c-vitamiinia: lähes puolet enemmän kuin appelsiinissa! C-vitamiini ei itsessään laihduta, mutta parantaa vastustuskykyä ja pitää mielen virkeänä. Pirteä keventäjä jaksaa keventää pimeydenkin keskellä.
Tämän lisäksi kiivihedelmän pienissä siemenissä on paljon alfalinoleenihappoa, joka edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Kiivi on myös kunnostautunut magnesiumin ja luteiinin määrässä. Magnesium säätelee muun muassa kehon nestetasapainoa, ja luteiini on tärkeä silmille.
Vatsaystävällinen hedelmä
Kiivin yksi ehdottomia etuja on sen sopivuus herkkävatsaisille. Kiiviä suositellaan paitsi ummetukseen, myös olennaisena osana FODMAP-ruokavaliota. Sitä noudattavat henkilöt kärsivät ärtyvästä suolesta. Vatsan kannalta on kuitenkin tärkeää muistaa syödä hedelmät kypsinä. Kiivi on onneksi usein syöntikypsä heti kaupasta ostettuna. Kova kiivi kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.
Ei pelkkä välipala
Kiivi koristaa tyypillisesti hedelmäsalaatteja. Kiiviä kannattaa kokeilla myös vaikkapa purkkiananaksen sijaan rahkavälipaloissa ja smoothiessa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei kiivi kestä pitkää kontaktia maitotuotteiden kanssa. Kiivin sisältämä entsyymi muuttaa maitotuotteen karvaaksi, jos näitä säilytetään pidempään kosketuksissa toisiinsa. Smoothiet tulisikin hörppäistä heti, ja kermakakku kannattaa koristella kiivillä vasta viime hetkellä.
Kiivi sopii muuhunkin kuin makeisiin herkkuihin. Se maistuu kylmänä erilaisissa salaateissa. Kiivi myös mureuttaa lihaa, joten kokeile rohkeasti kiiviä soseutettuna erilaisissa mausteisissa marinadeissa!
Toisin kuin moni tietää, kiivin voi myös kypsentää. Kypsennettäessä väri vaalenee, mutta maku ei haalene. Kevennä siis esimerkiksi pizzaa viipaloimalla kiiviä päälle!
Tunnetko myös meidät?
Keltainen kiivi on samannäköinen kuin vihreä kiivi, joskin kuori on ehkä aavistuksen vaaleampi. Väriero paljastuu vasta kuorittaessa. Keltainen kiivi ei ole hapokas, vaan pikemminkin trooppisen makea. Maussa on etäisesti mangoa ja persikkaa ja pieni ripaus sitrusta.
Kiwai on puolestaan tavallisen kiivin pieni sukulainen. Se on kuin soikea viinirypäle ja sitä kutsutaan joskus cocktailkiiviksi. Kiwai on keltaisen kiivin tavoin maultaan makea.
Kaikki kiivit säilytetään jääkaapissa +0 – +2 asteessa.
Kokeile seuraavia Keventäjien kiiviohjeita:
- Kiivillä ja kevyt-sinihomejuustolla täytetyt kinkkurullat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Thaimaalainen kana-kiivisalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kiivi-tomaatti-mozzarellapizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raikas kiivi-minttujuoma 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kiivi-mangososeherkku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Meloni-kiivi-mansikkasalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustikoita aprikoosi- ja kiivisoseen kera 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vadelmia inkiväärillä ja vaniljalla maustetussa kiivikastikkeessa 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...