Suojaa dementialta, masennukselta ja aivohalvauksilta – Tätä ruokavaliota meidän kannattaisi suosia

Nyt julkaistussa meta-analyysissä yhdistettiin kahdenkymmenenkahden Välimeren ruokavaliota koskevan terveystutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa oli selvitetty ruokavalion yhteyksiä aivohalvausten, masennuksen, muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymisen sekä Parkinsonin taudin kehittymiseen.

Analyysin perusteella sairastumisriskit olivat huomattavasti pienempiä osallistujilla, joiden ruokavalio noudatti pääpiirteittäin välimerellistä ruokavaliota. Verrattuna epäterveellisemmin syöviin heidän riskinsä sairastua aivohalvaukseen tai masennukseen oli noin 30 prosenttia pienempi ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään noin 40 prosenttia pienempi. Myös Alzheimerin tauti oli heillä harvinaisempi.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Saadakseen havaitut masennus- ja muistihyödyt ruokavalion ei tarvinnut olla tyystin välimerellinen, mutta aivohalvauksia koskevat yhteydet havaittiin vain osallistujilla, jotka söivät terveellisimmin.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest