Kiivi tuo piristystä pimeyteen

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Eksoottinen kiivi on hedelmänä omaa luokkaansa. Siinä on enemmän c-vitamiinia, kaliumia ja kuitua kuin esimerkiksi omenassa, appelsiinissa tai banaanissa. Silti se unohtuu usein koristehedelmän rooliin. Kiivi on aivan liian hyvä pelkäksi kakun kaunistajaksi!

Kiivissä on roppakaupalla c-vitamiinia: lähes puolet enemmän kuin appelsiinissa! C-vitamiini ei itsessään laihduta, mutta parantaa vastustuskykyä ja pitää mielen virkeänä. Pirteä keventäjä jaksaa keventää pimeydenkin keskellä.

Tämän lisäksi kiivihedelmän pienissä siemenissä on paljon alfalinoleenihappoa, joka edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Kiivi on myös kunnostautunut magnesiumin ja luteiinin määrässä. Magnesium säätelee muun muassa kehon nestetasapainoa, ja luteiini on tärkeä silmille.

Vatsaystävällinen hedelmä

Kiivin yksi ehdottomia etuja on sen sopivuus herkkävatsaisille. Kiiviä suositellaan paitsi ummetukseen, myös olennaisena osana FODMAP-ruokavaliota. Sitä noudattavat henkilöt kärsivät ärtyvästä suolesta. Vatsan kannalta on kuitenkin tärkeää muistaa syödä hedelmät kypsinä. Kiivi on onneksi usein syöntikypsä heti kaupasta ostettuna. Kova kiivi kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Ei pelkkä välipala

Kiivi koristaa tyypillisesti hedelmäsalaatteja. Kiiviä kannattaa kokeilla myös vaikkapa purkkiananaksen sijaan rahkavälipaloissa ja smoothiessa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei kiivi kestä pitkää kontaktia maitotuotteiden kanssa. Kiivin sisältämä entsyymi muuttaa maitotuotteen karvaaksi, jos näitä säilytetään pidempään kosketuksissa toisiinsa. Smoothiet tulisikin hörppäistä heti, ja kermakakku kannattaa koristella kiivillä vasta viime hetkellä.

Kiivi sopii muuhunkin kuin makeisiin herkkuihin. Se maistuu kylmänä erilaisissa salaateissa. Kiivi myös mureuttaa lihaa, joten kokeile rohkeasti kiiviä soseutettuna erilaisissa mausteisissa marinadeissa!

Toisin kuin moni tietää, kiivin voi myös kypsentää. Kypsennettäessä väri vaalenee, mutta maku ei haalene. Kevennä siis esimerkiksi pizzaa viipaloimalla kiiviä päälle!

Tunnetko myös meidät?

Keltainen kiivi on samannäköinen kuin vihreä kiivi, joskin kuori on ehkä aavistuksen vaaleampi. Väriero paljastuu vasta kuorittaessa. Keltainen kiivi ei ole hapokas, vaan pikemminkin trooppisen makea. Maussa on etäisesti mangoa ja persikkaa ja pieni ripaus sitrusta.

Kiwai on puolestaan tavallisen kiivin pieni sukulainen. Se on kuin soikea viinirypäle ja sitä kutsutaan joskus cocktailkiiviksi. Kiwai on keltaisen kiivin tavoin maultaan makea.

Kaikki kiivit säilytetään jääkaapissa +0 – +2 asteessa.

Kokeile seuraavia Keventäjien kiiviohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

    Höyryssä valmistettu ruoka on terveellistä. Höyryttää voi paitsi kalaa ja kasviksia, jopa herkullisia jälkiruokia. Halvimmat höyrytysvälineet maksavat muutaman euron, joten höyrytys ei ole välineurheilua! Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle...
  • Raparperi on lahja laihduttajalle

    Muhkealehtistä raparperia puskee maasta heti alkukesästä. Keventäjän kannattaa kiskoa varret talteen, sillä niistä voi kokata monenlaista, sekä makeaa että suolaista kevytherkkua. Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi...
  • Keventäjän järkevät iltapalat

    Keventäjä taltuttaa iltaisen naposteluhimon vaihtamalla sipsit rapsakoihin kasviksiin ja suolaiseen dippiin ja karkit hedelmäpirtelöihin. Mikään ei myöskään estä iltapalaa olemasta lämmin ateria! Olet varmasti kuullut vanhan sanonnan, ettei iltakuuden jälkeen saisi syödä mitään. Syömisen kellonajoilla...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest