Kiivi tuo piristystä pimeyteen

Eksoottinen kiivi on hedelmänä omaa luokkaansa. Siinä on enemmän c-vitamiinia, kaliumia ja kuitua kuin esimerkiksi omenassa, appelsiinissa tai banaanissa. Silti se unohtuu usein koristehedelmän rooliin. Kiivi on aivan liian hyvä pelkäksi kakun kaunistajaksi!

Kiivissä on roppakaupalla c-vitamiinia: lähes puolet enemmän kuin appelsiinissa! C-vitamiini ei itsessään laihduta, mutta parantaa vastustuskykyä ja pitää mielen virkeänä. Pirteä keventäjä jaksaa keventää pimeydenkin keskellä.

Tämän lisäksi kiivihedelmän pienissä siemenissä on paljon alfalinoleenihappoa, joka edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Kiivi on myös kunnostautunut magnesiumin ja luteiinin määrässä. Magnesium säätelee muun muassa kehon nestetasapainoa, ja luteiini on tärkeä silmille.

Vatsaystävällinen hedelmä

Kiivin yksi ehdottomia etuja on sen sopivuus herkkävatsaisille. Kiiviä suositellaan paitsi ummetukseen, myös olennaisena osana FODMAP-ruokavaliota. Sitä noudattavat henkilöt kärsivät ärtyvästä suolesta. Vatsan kannalta on kuitenkin tärkeää muistaa syödä hedelmät kypsinä. Kiivi on onneksi usein syöntikypsä heti kaupasta ostettuna. Kova kiivi kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Ei pelkkä välipala

Kiivi koristaa tyypillisesti hedelmäsalaatteja. Kiiviä kannattaa kokeilla myös vaikkapa purkkiananaksen sijaan rahkavälipaloissa ja smoothiessa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei kiivi kestä pitkää kontaktia maitotuotteiden kanssa. Kiivin sisältämä entsyymi muuttaa maitotuotteen karvaaksi, jos näitä säilytetään pidempään kosketuksissa toisiinsa. Smoothiet tulisikin hörppäistä heti, ja kermakakku kannattaa koristella kiivillä vasta viime hetkellä.

Kiivi sopii muuhunkin kuin makeisiin herkkuihin. Se maistuu kylmänä erilaisissa salaateissa. Kiivi myös mureuttaa lihaa, joten kokeile rohkeasti kiiviä soseutettuna erilaisissa mausteisissa marinadeissa!

Toisin kuin moni tietää, kiivin voi myös kypsentää. Kypsennettäessä väri vaalenee, mutta maku ei haalene. Kevennä siis esimerkiksi pizzaa viipaloimalla kiiviä päälle!

Tunnetko myös meidät?

Keltainen kiivi on samannäköinen kuin vihreä kiivi, joskin kuori on ehkä aavistuksen vaaleampi. Väriero paljastuu vasta kuorittaessa. Keltainen kiivi ei ole hapokas, vaan pikemminkin trooppisen makea. Maussa on etäisesti mangoa ja persikkaa ja pieni ripaus sitrusta.

Kiwai on puolestaan tavallisen kiivin pieni sukulainen. Se on kuin soikea viinirypäle ja sitä kutsutaan joskus cocktailkiiviksi. Kiwai on keltaisen kiivin tavoin maultaan makea.

Kaikki kiivit säilytetään jääkaapissa +0 – +2 asteessa.

Kokeile seuraavia Keventäjien kiiviohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest