Kevyttä, täyttävää ja täynnä vitamiineja – kokkaa kurpitsasta!

Halloweenin tähtikasviksella, kurpitsalla on monet kasvot. Jopa 50 kilogrammaa painava jättiläiskurpitsa ja kaikkien tuntema kesäkurpitsa edustavat vain yksiä niistä. Talvikurpitsa (squash) on kooltaan ison kesäkurpitsan kokoinen. Se on tuttu etikkasäilykkeistä. Talvikurpitsan voi valmistaa myös esimerkiksi uuniperunan tapaan. Spagettikurpitsa on saanut nimensä siitä, että sen hedelmäliha muuttuu kypsennettäessä spagettimaiseksi. Kiekkokurpitsan tunnistaa piparkakun muotoisista reunoista. Kurpitsoista vain koristekurpitsa ei kelpaa ravinnoksi.

Kurpitsa täyttää keventäjän

Kurpitsa on täyttävää, vaikka siinä on vain noin 16 kcal 100 grammassa. Tämän lisäksi kurpitsassa on reippaasti foolihappoa, kaliumia ja c-vitamiinia. Säikäyttävin puoli ei siis olekaan kurpitsan kuoreen koverrettu irvistys, vaan se kuinka paljon maltoa ihmiset heittävät hukkaan olettaessaan, ettei sitä voi hyödyntää ruuanvalmistuksessa. Monikäyttöisen kurpitsan voi syödä siemenineen päivineen! Siemenissä piilee paljon rautaa. 

Käsittele kuin melonia

Kurpitsan käsittely muistuttaa melonin käsittelyä. ”Hattu” leikataan pois ja pehmeä rihmasto siemenineen kaivetaan pois. Lopuksi sisus koverretaan (jäätelökauhalla) talteen ja paloitellaan.

Tämän jälkeen lähinnä kokin mielikuvitus on rajana kurpitsakokkailussa. Uunissa paahdetut ja maun mukaan maustetut kurpitsalohkot/-kuutiot maistuvat lisäkkeenä, salaateissa tai pastan sattumina. Näissä ruuissa kurpitsaan kannattaa suhtautua, kuten juureksiin; esimerkiksi kurpitsa, savukala ja sinihomejuusto muodostavat hurmaavan yhdistelmän. Kurpitsa maistuu myös pestojen ja rucolan kera. Keitoissa vähemmän tunnettuja, mutta toimivia kumppaneita kurpitsalle ovat muun muassa katkaravut ja sitruunaruoho. Tulisiakaan mausteita ei kannata karttaa, sillä mieto kurpitsa kestää ne hyvin.

Jälkiruuissa kurpitsa on helppo, kunhan sen yhdistää muiden hedelmien ja/tai riittävän makeiden ainesten kanssa. Kurpitsa maistuu muun muassa juustokakuissa ja siirappisissa hedelmäjälkiruuissa.

Yksi tapa varmistaa kurpitsan saanti ympäri vuoden on valmistaa kurpitsasta kotitekoista sosetta ja pakastaa se tulevaa käyttöä varten. Kotitekoisesta soseesta tulee kuitenkin helposti rakenteeltaan säilöttyä laihempaa, joten huolellinen valutus on tarpeen. Kurpitsasose maistuu paitsi sosekeittojen pohjana ja kakuissa, myös pirtelöissä yhdessä esimerkiksi jogurtin, marjojen ja hedelmien kanssa.

Paahda naposteltavaksi

Kurpitsan siementen paahtaminen on helppoa: irrota siemenet rihmoista ja huuhtele siivilässä. Vaikka olisit miten huolellinen hyvänsä, siemeniin jää helposti pienen pieniä säikeen paloja, ne eivät kuitenkaan haittaa lopputulosta. Kuivaa puhdistuksen jälkeen siemenet huolella, jotta ne eivät jää limaisiksi. Talouspaperi ei ole paras mahdollinen kuivaaja, sillä se liimaantuu helposti siemenien pintaan niiden kuivuessa. Muista myös sekoittaa siemeniä aika ajoin kuivumisen aikana, jotta ne eivät jää kiinni toisiinsa. Viitseliäimmät antavat siementen kuivua yön yli. Paahda siemenet joko kuivalla paistinpannulla liedellä tai uunipellille leivinpaperin päälle leviteltynä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes siemenet ovat kauttaaltaan kauniin kullankeltaisia. Mausta paahdetut siemenet esimerkiksi chilillä, garam masalalla, wasabilla, manteliöljyllä, piparkakkumausteilla, hunajalla tai vaahterasiirapilla. Siemeniä ei ole pakko maustaa heti niiden paahtamisen jälkeen, vaan niitä voi säilyttää ennen maustamista. Paahdetut siemenet (kuten myös pähkinät) säilyvät kuitenkin lyhyemmän aikaa kuin paahtamattomat siemenet, sillä lämmitetty öljy härskiintyy nopeammin.

Paahdettuja kurpitsansiemeniä voi napostella sellaisenaan tai lisätä myslin, salaatin ja keittojen joukkoon sekä sämpylä- ja leipätaikinoihin. Kurpitsansiemenet koristavat myös makeita leivonnaisia. Muista pureskella siemenet kunnolla, jotta niiden terveelliset ravintoaineet pääsevät imeytymään.

, keventäjien ruokatoimittaja

Liity nyt Keventäjiin

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest