Painonsa kanssa kamppailevat yrittävät usein etsiä uusia ruokavaliota, jotka tekevät painonpudotuksesta maagisesti helpompaa. Totuus kuitenkin on, että hoikkana ja terveenä pysyminen vaatii kestäviä elämäntapamuutoksia, ei uusien ruokatrendien perässä juoksemista. Näistä seikoista sinun kannattaa luopua saavuttaaksesi tavoitteesi.
Tiukka kieltäytyminen
Jokaisella meistä on omat suosikkiherkkumme, joiden syömistä emme voi lopettaa kun kerran olemme päässeet alkuun. Vetämällä nämä tuotteet kokonaan yli kauppalistasta, yleensä vain pahennamme tilannetta. Kun rajoitamme herkkuja ruokavaliostamme, teemme niistä vain entistä houkuttelevampia.
Kieltäytymisen sijaan anna itsellesi lupa syödä herkkuja maltillisesti, kunhan tiedät rajasi. Hitaasti nautiskellessa maistat kaikki maut ja aromit, sekä tuotteen rakenteen.
Nukut liian vähän
Väsyneenä saatat päätyä ahmimaan croissanttia ilman, että edes tajuat mitä olet tekemässä. Unenpuute vaikuttaa ruokailutottumuksiimme enemmän kuin arvaammekaan. Se heikentää usein myös motivaatiotamme liikkumiseen. Unenpuute voi olla yksi syy siihen, että nälkäsignaalisi ovat sekaisin, etkä tunnista milloin olet oikeasti nälkäinen. Unenpuute on kuitenkin painonpudotusprojektin miellyttävin osa korjata, eikä vaadi suuria ponnisteluja. Unen määrän lisääminen vaikuttaa positiivisesti myös elämäsi muihin osa-alueisiin.
Sorrut hurjiin dieetteihin
Tärkeät juhlat ovat tulossa, ja päätät syödä siihen asti pelkkää raejuustoa mahtuaksesi uuteen pukuun. Vaikka ympärilläsi olevat ihmiset kertoisivat paastoistaan, älä sorru niihin itse. Tiukat laihdutuskuurit ovat epäterveellisiä ja tekevät ainoastaan hallaa kehollesi. Laihdutuskuurit hidastavat aineenvaihduntaa ja vaikeuttavat painonpudotusta entisestään. Tiukkojen dieettien jälkeen paino tulee helposti takaisin korkojen kera. Jos ruokavaliosi aiheuttaa sinulle ainoastaan nälkää ja huimausta, se ei ole pitkän aikavälin ratkaisu. Yritä löytää ruokavalio, jota pystyt noudattamaan hyvillä mielin.
Juot liikaa alkoholia
Liiallinen alkoholinkäyttö pilaa dieettisi kahdestakin syystä. Alkoholi alentaa estoja ja lisää siten helposti ylensyömistä. Alkoholi sisältää lisäksi runsaasti turhia kaloreita, joiden määrää voi olla vaikea hahmottaa illan aikana. Illanvietoista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta rajoita alkoholin nauttimista muutamaan annokseen. Älä juo ikinä tyhjään vatsaan, ja nauti juomasi rauhalliseen tahtiin. Kierrä nakkikioskit kaukaa, ja varaa terveellisiä välipaloja jääkaappiin odottamaan hetkeä kun palaat kotiin.
Jätät aterioita väliin
Jättämällä lounaan väliin säästät helposti satoja kaloreita. Onko asia sittenkään niin yksinkertainen? Nälkähormoni greliini ja kylläisyyshormoni leptiini toimivat parhaiten, kun syöt tasaisesti neljän tunnin välein. Jos ateriavälit pitenevät, hormonien toiminta häiriintyy ja se voi kostautua myöhemmin ylensyöntinä. Yritä suunnitella ateriasi etukäteen. Varsinkin päivinä jolloin olet todella kiireinen, ja saattaisit muuten jättää aterian syömättä.
Syöt vain rasvattomia tuotteita
Rasvan karttaminen on jäänyt päähämme muutamien vuosien takaa, jolloin voita ja juustoa pidettiin hyvin epäterveellisinä raaka-aineina. Vaikka rasva on hyvin kaloripitoista, täysin rasvatonta ruokavaliota ei kannata noudattaa, sillä kehomme tarvitsee rasvaa eri elintoimintoihin. Rasva myös edistää kylläisyydentunnetta, vähentää ruokahimoja ja ylensyöntiä. Jotkut rasvattomat tuotteet sisältävät vähemmän ravintoaineita kuin rasvaisemmat tuotteet. Rasvan poistaminen esimerkiksi maitotuotteista, estää kalsiumin ja tärkeiden vesiliukoisten A- ja D -vitamiinien imeytymistä.
Lähde: Women’s Health