Kotimaiset omenat notkuvat puissa elokuun puolivälistä joulukuuhun saakka. Syksyn aikana omenoista ehtii puristaa monet mehut ja keittää useammat hillot. Perinteisten herkkujen lisäksi luova kokki saa hyödynnettyä omenasadon paljon muuhunkin. Omena on paitsi monikäyttöinen, myös kuitupitoinen hedelmä – kaikin puolin siis keventäjälle oivallinen.
Omena täyttää keventäjän vatsan
Meidät on opetettu, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Kaikki hedelmät ovat suositeltavia, eikä ole syytä nostaa yhtä hedelmää yli toisen. Tästä huolimatta ei hävetä suitsuttaa omenan etuja. Omena on kätevä välipala, sillä se kulkee helposti matkassa mukana. Tämän lisäksi omena sisältää runsaasti vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita. Omenan flavonoidin, kversetiinin sanotaan suojelevan elimistöä tulehduksilta. Flavonoidit ovat kasvien väriaineita.
Keventäjän kannalta tärkeää on, että omena saa olon tuntumaan kylläiseltä pidempään, vaikka yhdessä omenassa onkin vain noin 70 kilokaloria. (Aina tämäkään ei päädy vatsaan asti, sillä syömme usein omenasta vain noin puolet.) Omenan täyttävyys perustuu siihen, että se sisältää paljon vettä ja kuituja.
Omenoita joka lähtöön
Omena on yksi maailman monipuolisimmista ruokakasveista. Mehuasemalle kannattaa kärrätä syyslajikkeet, jotka on poimittu vielä hieman raakoina. Hilloihin sopivat puolestaan muun muassa Valkea kuulas, Antonovka ja Atlas. Happamat ja kovat lajikkeet sopivat esimerkiksi patoihin ja muuhun ruuanlaittoon, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä enemmän kuin muut. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Lobo, Melba, Samo ja Punainen kaneli.
Oikein varastoituna omena säilyy talven yli myös sellaisenaan eikä ravintoaineita valu hukkaan. Säilötty omena viihtyy hyvin viileässä ja pimeässä kellarissa. Säilö kokonaisena kuitenkin vain terveitä ja vahingoittumattomia hedelmiä, jotta pilaantuneet eivät pääse tartuttamaan muita.
Muutakin kuin piirakkaa
Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen, ulkomaiset kannattaa kuoria. Omena tummuu kuorimisen jälkeen nopeasti, mutta sitruunamehua ruiskimalla tummumista voi hillitä. Omena on klassisimmillaan piirakoissa ja erilaisissa jälkiruuissa. Omena sopii kuitenkin hyvin myös salaatteihin, patoihin, vokkeihin, lihavartaisiin ja leipä- ja lihapullataikinaan.
Kokeile raastettua omena esimerkiksi jauhelihakastikkeen mehevöittäjänä. Katkaravuista, fenkolista, omenasta ja ruuanvalmistusjogurtista syntyy ihana, painonpudottajalle sopiva pastakastike. Omena maistuu myös syyskeitossa yhdessä punajuuren, perunoiden, yrttien ja kevytruokakerman kera.
Välipalaksi omenasta, kurkusta ja varsiselleristä syntyy blenderissä unelmakevyt viherjuoma. Keventäjä kuivaa omenaviipaleista kasviskuivurissa (tai uunissa, luukku raollaan) ihania napostelulastuja. Samaisista lastuista voi myös keittää myöhemmin teetä kanelitangon kanssa.
Parhaat omenareseptit ja lisää vinkkejä painonhallintaan saat Keventäjät-palvelusta! Liity nyt