Omena päivässä pitää kilot loitolla

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kotimaiset omenat notkuvat puissa elokuun puolivälistä joulukuuhun saakka. Syksyn aikana omenoista ehtii puristaa monet mehut ja keittää useammat hillot. Perinteisten herkkujen lisäksi luova kokki saa hyödynnettyä omenasadon paljon muuhunkin. Omena on paitsi monikäyttöinen, myös kuitupitoinen hedelmä – kaikin puolin siis keventäjälle oivallinen.

Omena täyttää keventäjän vatsan

Meidät on opetettu, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Kaikki hedelmät ovat suositeltavia, eikä ole syytä nostaa yhtä hedelmää yli toisen. Tästä huolimatta ei hävetä suitsuttaa omenan etuja. Omena on kätevä välipala, sillä se kulkee helposti matkassa mukana. Tämän lisäksi omena sisältää runsaasti vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita. Omenan flavonoidin, kversetiinin sanotaan suojelevan elimistöä tulehduksilta. Flavonoidit ovat kasvien väriaineita.

Keventäjän kannalta tärkeää on, että omena saa olon tuntumaan kylläiseltä pidempään, vaikka yhdessä omenassa onkin vain noin 70 kilokaloria. (Aina tämäkään ei päädy vatsaan asti, sillä syömme usein omenasta vain noin puolet.) Omenan täyttävyys perustuu siihen, että se sisältää paljon vettä ja kuituja.

Omenoita joka lähtöön

Omena on yksi maailman monipuolisimmista ruokakasveista. Mehuasemalle kannattaa kärrätä syyslajikkeet, jotka on poimittu vielä hieman raakoina. Hilloihin sopivat puolestaan muun muassa Valkea kuulas, Antonovka ja Atlas. Happamat ja kovat lajikkeet sopivat esimerkiksi patoihin ja muuhun ruuanlaittoon, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä enemmän kuin muut. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Lobo, Melba, Samo ja Punainen kaneli.

Oikein varastoituna omena säilyy talven yli myös sellaisenaan eikä ravintoaineita valu hukkaan. Säilötty omena viihtyy hyvin viileässä ja pimeässä kellarissa. Säilö kokonaisena kuitenkin vain terveitä ja vahingoittumattomia hedelmiä, jotta pilaantuneet eivät pääse tartuttamaan muita.

Muutakin kuin piirakkaa

Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen, ulkomaiset kannattaa kuoria. Omena tummuu kuorimisen jälkeen nopeasti, mutta sitruunamehua ruiskimalla tummumista voi hillitä. Omena on klassisimmillaan piirakoissa ja erilaisissa jälkiruuissa. Omena sopii kuitenkin hyvin myös salaatteihin, patoihin, vokkeihin, lihavartaisiin ja leipä- ja lihapullataikinaan.

Kokeile raastettua omena esimerkiksi jauhelihakastikkeen mehevöittäjänä. Katkaravuista, fenkolista, omenasta ja ruuanvalmistusjogurtista syntyy ihana, painonpudottajalle sopiva pastakastike. Omena maistuu myös syyskeitossa yhdessä punajuuren, perunoiden, yrttien ja kevytruokakerman kera.

Välipalaksi omenasta, kurkusta ja varsiselleristä syntyy blenderissä unelmakevyt viherjuoma. Keventäjä kuivaa omenaviipaleista kasviskuivurissa (tai uunissa, luukku raollaan) ihania napostelulastuja. Samaisista lastuista voi myös keittää myöhemmin teetä kanelitangon kanssa.

Kokeile seuraavia Keventäjien uusia omenareseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
  • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

    Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
  • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

    Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest