Pirtelö, smoothie lassi, hedelmä-/marjajuoma… Onko rakkaalla lapsella monta nimeä vai ovatko nämä eri juomia? Virallisesti ainekset ja koostumus erottavat kylmät juomat toisistaan, mutta reseptien villissä viidakossa näkee monenlaisia ilmaisutapoja. Yhteistä kaikille vaivaton valmistus: muutama minuutti tehosekoittimen surinaa ja smoothie on valmis aamu- tai välipalaksi tai vaikkapa pikkuherkuksi juhliin. Värikkäisiin herkkujuomiin tiivistyy helposti suuri osa päivän tarvittavista vitamiineista.
Smoothie on terveysjuoma
Pirtelö on kaikille tuttu, jäätelöpohjainen (lasten) herkkujuoma. Pirtelöä kevyempi vaihtoehto on Amerikan tuliainen, raikas smoothie. Se on marjoista, hedelmistä tai kasviksista sekä (maitopohjaisesta) nesteestä tehosekoittimella valmistettu kylmä juoma. Smoothie voi olla myös suolainen, esimerkkeinä kurkku-, salaatti- lehtikaali- ja avokadosmoothiet. Smoothie valmistetaan usein terveellisistä raaka-aineista, mutta on toki käyttäjän käsissä, kuinka paljon sokeria lisää joukkoon. Keventäjän kannattaa maistella smoothieta matkan varrella, jottei sitä tule vahingossa ylimakeutettua.
Smoothien tyypillisin pohja on jogurtti, mutta voit käyttää myös maitoa, piimää, soija- kaura- tai riisimaitoa, pehmeää tofua sekä täystuoremehuja, joiden joukossa on hedelmälihaa. Juoman voi makeuttaa maltillisesti hunajalla sekä maustaa perinteisesti vaniljalla, joulun mausteilla, inkiväärillä ja tuoreilla yrteillä, kuten sitruunamelissalla tai mintulla.
Toinen tyypillinen jogurttipohjainen kylmä juoma on perinteinen intialainen tai nepalilainen lassi. Siinä jogurtti sekoitetaan veteen, suolaan ja mausteisiin, kunnes juoma vaahtoaa. Meillä tunnetuin lassi on mangolassi.
Värisuora laseissa
Valitse juomien raaka-aineet luovasti. Usein eksoottiset yhdistelmät toimivat nestemuodossa loistavasti.
Vihreän smoothien saat yhdistämällä esimerkiksi vihreää teetä tai omenamehua, päärynää, ananasta, (vaniljan makuista) (proteiini)rahkaa ja/tai maitoa ja pinaattia.
Valkoinen smoothie syhtyy kauramaidosta, cashewpähkinöitä, kookoshiutaleista, hunajasta ja banaanista.
Keltaiseen smoothieen tarvitset appelsiinimehua, säilykepersikoita, persikkajogurttia, kuivattuja, yön yli pehmeäksi liotettuja aprikooseja ja tyrnimarjoja tai vastaavasti porkkanamehua, mangoa, passionhedelmää ja banaania.
Punainen smoothie syntyy vadelmista tai mansikoista. Yhdistä joukkoon esimerkiksi karpalomehua, luonnonjogurttia ja ripaus kardemummaa.
Muista, että voit itse parantaa juomiesi ravintoarvoja lisäämällä esimerkiksi kuitua leseiden tai hiutaleiden muodossa. Hyvää pehmeää rasvaa saat kylmäpuristetusta rypsiöljystä, pähkinöistä ja siemenistä.
Valmisjuoma on tyhjää parempi
Kiireinen keventäjä ei aina ehdi viritellä tehosekoitinta toimintavalmiuteen, vaan tahtoo napata valmiin juoman kaupan hyllyltä. Vitamiinit ovat melko hyvin tallella valmiissa smoothieissa ja muissa viherjuomissa. Pientä katoa voi olla c-vitamiinissa, jollei sitä ole jälkeen päin lisätty. Tämä johtuu murskaus-/mehustusvaiheesta, joka on melkoinen c-vitamiinin tuho. On myös hyvä, jos valmisjuomaan on lisätty kuitua, sillä sekin jää muutoin siivilöihin valmistusvaiheessa. Kiireiselle valmissmoothie on ehdottomasti ”tyhjää parempi”. Sama määrä hedelmiä, marjoja ja kasviksia on kuitenkin melko helppo saada tuoreenakin, joten suosi myös välillä itse valmistettuja juomia.
Kokeile seuraavia Keventäjien smoothieita, pirtelöitä ja lasseja:
- Tyrni-omenasmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustaherukka-avokadosmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mansikka-raejuustosmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vesimeloni-marjasmoothie (maidoton) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vihersmoothie (maidoton) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kahvi-banaanismoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiini-puolukkarahkapirtelö 🔒 Keventäjien jäsenille
- Piimä-mansikka-persikkapirtelö 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mangolassi 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kesälassi 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...