Pirtelö, smoothie lassi, hedelmä-/marjajuoma… Onko rakkaalla lapsella monta nimeä vai ovatko nämä eri juomia? Virallisesti ainekset ja koostumus erottavat kylmät juomat toisistaan, mutta reseptien villissä viidakossa näkee monenlaisia ilmaisutapoja. Yhteistä kaikille vaivaton valmistus: muutama minuutti tehosekoittimen surinaa ja smoothie on valmis aamu- tai välipalaksi tai vaikkapa pikkuherkuksi juhliin. Värikkäisiin herkkujuomiin tiivistyy helposti suuri osa päivän tarvittavista vitamiineista.
Smoothie on terveysjuoma
Pirtelö on kaikille tuttu, jäätelöpohjainen (lasten) herkkujuoma. Pirtelöä kevyempi vaihtoehto on Amerikan tuliainen, raikas smoothie. Se on marjoista, hedelmistä tai kasviksista sekä (maitopohjaisesta) nesteestä tehosekoittimella valmistettu kylmä juoma. Smoothie voi olla myös suolainen, esimerkkeinä kurkku-, salaatti- lehtikaali- ja avokadosmoothiet. Smoothie valmistetaan usein terveellisistä raaka-aineista, mutta on toki käyttäjän käsissä, kuinka paljon sokeria lisää joukkoon. Keventäjän kannattaa maistella smoothieta matkan varrella, jottei sitä tule vahingossa ylimakeutettua.
Smoothien tyypillisin pohja on jogurtti, mutta voit käyttää myös maitoa, piimää, soija- kaura- tai riisimaitoa, pehmeää tofua sekä täystuoremehuja, joiden joukossa on hedelmälihaa. Juoman voi makeuttaa maltillisesti hunajalla sekä maustaa perinteisesti vaniljalla, joulun mausteilla, inkiväärillä ja tuoreilla yrteillä, kuten sitruunamelissalla tai mintulla.
Toinen tyypillinen jogurttipohjainen kylmä juoma on perinteinen intialainen tai nepalilainen lassi. Siinä jogurtti sekoitetaan veteen, suolaan ja mausteisiin, kunnes juoma vaahtoaa. Meillä tunnetuin lassi on mangolassi.
Värisuora laseissa
Valitse juomien raaka-aineet luovasti. Usein eksoottiset yhdistelmät toimivat nestemuodossa loistavasti.
Vihreän smoothien saat yhdistämällä esimerkiksi vihreää teetä tai omenamehua, päärynää, ananasta, (vaniljan makuista) (proteiini)rahkaa ja/tai maitoa ja pinaattia.
Valkoinen smoothie syhtyy kauramaidosta, cashewpähkinöitä, kookoshiutaleista, hunajasta ja banaanista.
Keltaiseen smoothieen tarvitset appelsiinimehua, säilykepersikoita, persikkajogurttia, kuivattuja, yön yli pehmeäksi liotettuja aprikooseja ja tyrnimarjoja tai vastaavasti porkkanamehua, mangoa, passionhedelmää ja banaania.
Punainen smoothie syntyy vadelmista tai mansikoista. Yhdistä joukkoon esimerkiksi karpalomehua, luonnonjogurttia ja ripaus kardemummaa.
Muista, että voit itse parantaa juomiesi ravintoarvoja lisäämällä esimerkiksi kuitua leseiden tai hiutaleiden muodossa. Hyvää pehmeää rasvaa saat kylmäpuristetusta rypsiöljystä, pähkinöistä ja siemenistä.
Valmisjuoma on tyhjää parempi
Kiireinen keventäjä ei aina ehdi viritellä tehosekoitinta toimintavalmiuteen, vaan tahtoo napata valmiin juoman kaupan hyllyltä. Vitamiinit ovat melko hyvin tallella valmiissa smoothieissa ja muissa viherjuomissa. Pientä katoa voi olla c-vitamiinissa, jollei sitä ole jälkeen päin lisätty. Tämä johtuu murskaus-/mehustusvaiheesta, joka on melkoinen c-vitamiinin tuho. On myös hyvä, jos valmisjuomaan on lisätty kuitua, sillä sekin jää muutoin siivilöihin valmistusvaiheessa. Kiireiselle valmissmoothie on ehdottomasti ”tyhjää parempi”. Sama määrä hedelmiä, marjoja ja kasviksia on kuitenkin melko helppo saada tuoreenakin, joten suosi myös välillä itse valmistettuja juomia.
Kokeile seuraavia Keventäjien smoothieita, pirtelöitä ja lasseja:
- Tyrni-omenasmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustaherukka-avokadosmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mansikka-raejuustosmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vesimeloni-marjasmoothie (maidoton) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vihersmoothie (maidoton) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kahvi-banaanismoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiini-puolukkarahkapirtelö 🔒 Keventäjien jäsenille
- Piimä-mansikka-persikkapirtelö 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mangolassi 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kesälassi 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...Loppukesän parhaat kevythampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...