Pillikaupalla hyvää oloa

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Pirtelö, smoothie lassi, hedelmä-/marjajuoma… Onko rakkaalla lapsella monta nimeä vai ovatko nämä eri juomia? Virallisesti ainekset ja koostumus erottavat kylmät juomat toisistaan, mutta reseptien villissä viidakossa näkee monenlaisia ilmaisutapoja. Yhteistä kaikille vaivaton valmistus: muutama minuutti tehosekoittimen surinaa ja smoothie on valmis aamu- tai välipalaksi tai vaikkapa pikkuherkuksi juhliin. Värikkäisiin herkkujuomiin tiivistyy helposti suuri osa päivän tarvittavista vitamiineista.

Smoothie on terveysjuoma

Pirtelö on kaikille tuttu, jäätelöpohjainen (lasten) herkkujuoma. Pirtelöä kevyempi vaihtoehto on Amerikan tuliainen, raikas smoothie. Se on marjoista, hedelmistä tai kasviksista sekä (maitopohjaisesta) nesteestä tehosekoittimella valmistettu kylmä juoma. Smoothie voi olla myös suolainen, esimerkkeinä kurkku-, salaatti- lehtikaali- ja avokadosmoothiet. Smoothie valmistetaan usein terveellisistä raaka-aineista, mutta on toki käyttäjän käsissä, kuinka paljon sokeria lisää joukkoon. Keventäjän kannattaa maistella smoothieta matkan varrella, jottei sitä tule vahingossa ylimakeutettua.

Smoothien tyypillisin pohja on jogurtti, mutta voit käyttää myös maitoa, piimää, soija- kaura- tai riisimaitoa, pehmeää tofua sekä täystuoremehuja, joiden joukossa on hedelmälihaa. Juoman voi makeuttaa maltillisesti hunajalla sekä maustaa perinteisesti vaniljalla, joulun mausteilla, inkiväärillä ja tuoreilla yrteillä, kuten sitruunamelissalla tai mintulla.

Toinen tyypillinen jogurttipohjainen kylmä juoma on perinteinen intialainen tai nepalilainen lassi. Siinä jogurtti sekoitetaan veteen, suolaan ja mausteisiin, kunnes juoma vaahtoaa. Meillä tunnetuin lassi on mangolassi.

Värisuora laseissa

Valitse juomien raaka-aineet luovasti. Usein eksoottiset yhdistelmät toimivat nestemuodossa loistavasti.

Vihreän smoothien saat yhdistämällä esimerkiksi vihreää teetä tai omenamehua, päärynää, ananasta, (vaniljan makuista) (proteiini)rahkaa ja/tai maitoa ja pinaattia.

Valkoinen smoothie syhtyy kauramaidosta, cashewpähkinöitä, kookoshiutaleista, hunajasta ja banaanista.

Keltaiseen smoothieen tarvitset appelsiinimehua, säilykepersikoita, persikkajogurttia, kuivattuja, yön yli pehmeäksi liotettuja aprikooseja ja tyrnimarjoja tai vastaavasti porkkanamehua, mangoa, passionhedelmää ja banaania.

Punainen smoothie syntyy vadelmista tai mansikoista. Yhdistä joukkoon esimerkiksi karpalomehua, luonnonjogurttia ja ripaus kardemummaa.

Muista, että voit itse parantaa juomiesi ravintoarvoja lisäämällä esimerkiksi kuitua leseiden tai hiutaleiden muodossa. Hyvää pehmeää rasvaa saat kylmäpuristetusta rypsiöljystä, pähkinöistä ja siemenistä.

Valmisjuoma on tyhjää parempi

Kiireinen keventäjä ei aina ehdi viritellä tehosekoitinta toimintavalmiuteen, vaan tahtoo napata valmiin juoman kaupan hyllyltä. Vitamiinit ovat melko hyvin tallella valmiissa smoothieissa ja muissa viherjuomissa. Pientä katoa voi olla c-vitamiinissa, jollei sitä ole jälkeen päin lisätty. Tämä johtuu murskaus-/mehustusvaiheesta, joka on melkoinen c-vitamiinin tuho. On myös hyvä, jos valmisjuomaan on lisätty kuitua, sillä sekin jää muutoin siivilöihin valmistusvaiheessa. Kiireiselle valmissmoothie on ehdottomasti ”tyhjää parempi”. Sama määrä hedelmiä, marjoja ja kasviksia on kuitenkin melko helppo saada tuoreenakin, joten suosi myös välillä itse valmistettuja juomia.

Kokeile seuraavia Keventäjien smoothieita, pirtelöitä ja lasseja:

Muutamassa minuutissa kone pyöräyttää lasiin päivän vitamiinit. Yhdistele luovasti hedelmiä, marjoja, kasviksia ja jogurttia omaan juomaasi. Katso Keventäjien herkulliset ja terveelliset smoothie-ohjeet!

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Mausteista joulua!

    Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...
  • Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!

    Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...
  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest