Rakenna lounassalaatistasi terveellisempi helposti

Salaatti on terveellinen lounasvaihtoehto, kunhan valitset raaka-aineet oikein. Salaatin tulisi sisältää riittävästi proteiinia ja hyviä hiilihydraatteja, ei pelkästään kasviksia. Yleinen virhe on syödä liian pieni tai vähäravinteinen salaatti, joka ei täytä vatsaa kunnolla. Pian on taas kiljuva nälkä ja makeanhimo iskee, jolloin vaarana on sortua epäterveellisiin välipaloihin. Salaatin kanssa kannattaa syödä myös pala ruisleipää, jolloin vältät iltapäivän makeanhimon.

Terveellinen salaatti voi muuttua hetkessä myös epäterveelliseksi, jos viimeistelet salaattisi rasvaisella majoneesilla tai lisäät sekaan paljon juustoa.

Käytä sesongin raaka-aineita

Valitse salaattiisi sesongin raaka-aineita, jolloin hyödynnät parhaiten saatavilla olevat ravintoaineet. Käytä juureksia ja hedelmiä talvikuukausina, ja romaine-salaattia ja lehtikaalia keväällä. Kesällä maistuvat raikkaat salaattiannokset, talvella puolestaan tuhdimmat raaka-aineet.

Riittävästi proteiinia

Lisäämällä tarpeeksi proteiinia salaattiisi pysyt kylläisenä koko päivän. Hyvä keino proteiinin saamiseksi on ottaa pähkinät ja siemenet osaksi ateriaa. Pähkinöitä kannattaa kokeilla myös paahdettuina, jolloin ne tuovat salaattiin lisää makua ja pureskeltavaa koostumusta.

Monipuolisia raaka-aineita

Valitse salaattiisi täytteitä monipuolisesti. Kokeile rapeita krutonkeja, maukasta lihaa ja kuivattuja hedelmiä. Monipuoliset, eri koostumuksen omaavat raaka-aineet tekevät salaatista maukkaan ja houkuttelevan. Huomioi myös, että illalliselta ylijääneet raaka-aineet voi hyödyntää hyvin seuraavan päivän salaattiin.

Salaatinkastikkeella makua

Salaatinkastike tuo ateriaan lisää makua, mutta huomaamatta myös paljon kaloreita. Salaatinkastike kannattaa rakentaa hyvistä komponentista, kuten öljyistä ja vinegreteistä. Eri maut täydentävät toisiaan, jolloin saat salaatin maistumaan entistä paremmalta. Kokeile rohkeasti erilaisia öljyjä, kuten seesami- tai avokadoöljyä. Hapanta makua salaattiin saa balsamiviinietikalla tai sitruunamehulla, makeutta voi puolestaan lisätä pienellä määrällä hunajaa. Kokeile myös yrttien lisäämistä tuomaan makua ja väriä.

Lähteet: popsugar.com, www.huffingtonpost.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest