Nyt julkaistussa meta-analyysissä yhdistettiin kahdenkymmenenkahden Välimeren ruokavaliota koskevan terveystutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa oli selvitetty ruokavalion yhteyksiä aivohalvausten, masennuksen, muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymisen sekä Parkinsonin taudin kehittymiseen.
Analyysin perusteella sairastumisriskit olivat huomattavasti pienempiä osallistujilla, joiden ruokavalio noudatti pääpiirteittäin välimerellistä ruokavaliota. Verrattuna epäterveellisemmin syöviin heidän riskinsä sairastua aivohalvaukseen tai masennukseen oli noin 30 prosenttia pienempi ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään noin 40 prosenttia pienempi. Myös Alzheimerin tauti oli heillä harvinaisempi.
Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.
Saadakseen havaitut masennus- ja muistihyödyt ruokavalion ei tarvinnut olla tyystin välimerellinen, mutta aivohalvauksia koskevat yhteydet havaittiin vain osallistujilla, jotka söivät terveellisimmin.
Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim