Syö oikein treenin jälkeen – älä sorru ahmimaan

Oikeanlainen ravitsemus vähentää lihasten kipeytymistä ja edistää treenin tuloksia. Varmista, että syöt ravitsevan ja monipuolisen aterian viimeistään 1,5 tunnin sisään treenin päättymisestä. Aterian on hyvä sisältää sekä proteiinia että hiilihydraatteja. Kovan treenin jälkeen on aina syötävä, vaikka treenaisit myöhään illalla. Muuten lihasten palautuminen hidastuu ja lihaskipu saattaa iskeä entistä kovemmin. Älä kuitenkaan sorru ahmimaan, vaan pidä huoli lautasmallista. Myös välipala ennen treeniä auttaa pitämään treenin jälkeisen nälän kohtuullisena.

Lisäravinteille ei useimmilla ole tarvetta. Urheilujuomat, jauheet ja -patukat ovat hyviä välipaloja kiireessä tai jos ruokailu muuten ei ole mahdollista.

Liikkuvan Keventäjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota proteiinin saantiin. Koska energiamäärä on vähäisempi, saattaa proteiinin osuus jäädä liian niukaksi. Proteiinia tarvitaan lihasten kehittymiseen ja proteiinipitoinen ruoka pitää hyvin poissa nälkää. Liikkuvan laihduttajan ruokavaliosta jopa 20-25 % voi olla proteiinia. Ylisuurista proteiinimääristä (yli 2 g/painokilo) ei ole mitään merkittävää hyötyä.

Tutkimuksissa viime aikoina esille nousseista proteiineista merkittävin on heraproteiini. Se on maitoproteiinin yksi osa. Heraproteiinin aminohapporakennetta pidetään ainutlaatuisena muun muassa sen vuoksi, että se imeytyy nopeasti ja soveltuu näin ollen erinomaisesti esimerkiksi palautusjuomiin. Heraproteiinia sisältävä (maitotuotteita sisältävä) iltapala saa kehon palautumaan myös yön aikana tehokkaasti.

Muista ruokailu myös ennen treeniä. Et esimerkiksi jaksa treenata töiden jälkeen tehokkaasti, jos alla on pelkkä lounas. Säännöllinen syöminen on jaksamisen ydin, eikä nälkäisenä ole järkevää treenata. Välipaloista saat tarvittaessa lisäpotkua kuntoiluun. Laita eväät reppuun tai hae välipalaa kaupasta. Vältä suklaata tai muuta sokeripommia. Sokerista saat kyllä nopeasti energiaa, mutta puhti saattaakin loppua kesken harjoituksen. Hyvässä välipalassa on sekä proteiinia että hiilihydraatteja. Välipala kannattaa nauttia 1-1,5 h ennen treeniä. Jos tankkaus menee kovin lähelle treeniä, on hyvä nauttia jotain nestemäistä.

Lähde: Keventäjät-asiantuntijat

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest