Syötkö vaikkei ole nälkä? Näin pääset eroon tavasta

Säännöllinen ruokarytmi on järkevän syömisen perusta. Ruokarytmiin on hyvä sisällyttää välipala tai kaksi, mutta kokoaikainen napostelu erilaisiin mielitekoihin ei ole järkevää. Napostelun lopettaminen on helpompaa, kun opettelee tunnistamaan oikean nälän.

Nälkä kertoo elimistön energiantarpeesta. Ennen syömistä onkin hyvä tiedostaa, onko mieliteossa kyse oikeasta nälästä. Kun mielesi tekee syödä jotain, pysähdy hetkeksi ja mieti, oletko nälkäinen vai onko kyse ehkä tylsistymisestä, väsymyksestä, stressistä tai janosta. Kiinnitä huomiosi vatsaan ja kuulostele merkkejä. Kurniiko vatsa tai tuntuuko se tyhjältä?

Mieti myös, milloin olet syönyt viimeksi ja mitä silloin söit. Kuinka todennäköistä on, että olet oikeasti nälkäinen?

Kuulostele kehosi merkkejä. Jos esimerkiksi tunnet itsesi jäykäksi tai jännittyneeksi, voi kyse olla rentoutumista kaipaavista lihaksista, ei nälästä. Jos taas töissä keskittymiskykysi laskee, saattaa kyse olla paitsi nälästä, myös tylsistymisestä. Mieti, kummasta on kyse. Muista myös huolehtia, että juot riittävästi vettä, jottet erehdy syömään janoosi.

Jos et edelleenkään ole varma, liittyykö mielitekosi oikeaan nälkään, kokeile keskittyä hetkeksi johonkin muuhun asiaan kuin ruoan ajattelemiseen. Tee vaikka pieni kävely, ota pienet torkut tai juo lasi vettä. Kuulostele tämän jälkeen, vieläkö mielesi tekee syödä. Jos kyse on ollut oikeasta nälästä, se on luultavasti vain kasvanut ajan kuluessa. Jos taas kyse oli jostain muusta, se on luultavasti kaikonnut.

Muista myös, ettei syömisvälejä pidä venyttää liian pitkiksi. Jos nälkä kasvaa sietämättömäksi ja verensokeri pääsee liian alas, liikaa syömisen riski kasvaa ja erilaiset mieliteot lisääntyvät.

Lähde: womenshealthmag.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest