1. Syöt liian vähän
Laihduttajilla suurin syy makeanhimoon on liian tiukka ruokavalio. Nälkäisenä mieliteot kasvavat, ja vaikkei nälkää tunnistaisi, saattaa aliravitsemus ilmetä jatkuvana makeanhimona.
Kun haluat saada makeanhimoa kuriin, on ensin tärkeää laittaa perusravitsemus kuntoon. Hyvin usein mieliteot johtuvat siitä, että ruokavalio on liian niukka ja yksipuolinen tai aterioiden rytmitys pielessä. Vaikka tavoitteena on painonlasku, ei ruokavaliota saa karsia liikaa.
2. Ruokarytmisi on epäsäännöllinen
Makeita herkkuja tekee eniten mieli silloin, kun edellisestä ruokailusta on vierähtänyt liian pitkä aika. Kun verensokeri laskee, alkaa makeanhimo, koska sokerin hiilihydraatit korjaavat tilanteen nopeasti kuntoon. Sokeria parempi vaihtoehto olisi kuitenkin ruisleipä tai hedelmä.
3. Syöt väärin
Makeanhimosta kärsivän kannattaa suosia monipuolista ruokaa sekä välttää pikaruokia, limuja ja alkoholia. Vähennä vaaleista myös jauhoista tehtyjen elintarvikkeiden käyttöä, sillä ne nostavat verensokeria nopeasti.
Käytä apunasi lautasmallia, jossa lautaselta löytyy sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja hyvälaatuista rasvaa. Suosi hitaita hiilihydraatteja, jotka tasoittavat verensokerin heilahteluja. Niitä saat esimerkiksi täysjyväviljasta, palkokasveista, tuoreista vihanneksista ja juureksista. Käytä myös paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
4. Juot liian vähän
Nestehukka voi joskus ilmetä mielitekoina, sillä ihminen ei aina tunnista janoaan. Runsas kahvin, alkoholin ja kofeiinipitoisten juomien käyttö lisää nesteen tarvetta, sillä alkoholi ja kofeiini poistavat elimistöstä nestettä. Päivittäinen nesteen tarve vaihtelee 1,5 litrasta 3 litraan, ja itselle sopiva määrä löytyy kokeilemalla. Ensi kerran, kun tunnet hirvittävää makeanhimoa, juo ensin pari lasillista vettä ja mieti sitten uudestaan.
5. Makeasta on tullut tapa
Vaikka ehdottomia kieltoja ja sääntöjä kannattaa laihduttaessa välttää, voi herkkukierteen katkaisemisesta olla apua, jos makeanhimo tuntuu vaivaavan päivittäin. Mitä useammin nälkäisenä syödään jotain herkkua, sitä voimakkaampi riippuvuus makeaan kehittyy.
Itsekurin käytännön harjoittelu on paras tie ongelmien voittamiseen. Imelään mieltynyt makuaisti oppii pitämään vähemmän sokerisesta, kunhan totutteluun malttaa varata kahdesta kolmeen viikkoa.
Makeanhimo pysyy yllä ainoastaan ruokkimalla sitä. Monet luulevat, että kun himo tulee, se voimistuu jatkuvasti, kunnes sille on lopulta pakko antaa periksi. Tämä on väärä luulo: mieliteko laantuu kyllä, vaikka nousuvaiheessa se tuntuisikin sietämättömältä. Jos aina antaa periksi, himo saa lisää voimaa ja tulee taas uudestaan.
6. Kiellät itseltäsi kaiken, mistä pidät
Vaikka herkkukierteen katkaiseminen voi joissain tapauksissa olla tarpeen, ei tämä tarkoita sitä, ettet enää koskaan saisi nauttia mitään hyvää.
Moni päättää laihduttaessaan olla kokonaan ilman karkkia, suklaata tai muita herkkuja. Tämä tuottaa harvoin pysyvää muutosta, sillä mieliteot alkavat helposti kasvaa ja himot kiellettyyn herkkuun vain vahvistuvat. Täyskiellossa ajatukset pyörivät helposti vain kiellon kohteessa, mikä ei luonnollisestikaan helpota mielitekojen hallintaa. Totaalikieltäytymisen sijaan ratkaisu saattaa löytyä myös herkkujen sallimisesta: miltä kuulostaisi karkkipäivä esimerkiksi kerran viikossa?
Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla seuraat helposti päivittäisen ruokasi määrää ja laatua. Liity nyt Keventäjiin!
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!