Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisesti syövät elävät pidempään. Tutkimuksessa selvitettiin ruuan terveellisyysindeksin avulla, miten ruokavalion kokonaisuus vaikuttaa kuolleisuuteen. Parhaat pisteet ruokavaliostaan saaneilla oli pienin riski kuolla. Yhteys oli voimakkaampi naisilla kuin miehillä. Naisilla oli mm. miehiä korkeampia terveellisyysindeksipisteitä, isompi hajonta pisteissä ja erilainen pisteytykseen vaikuttava ruokavalikoima.
Tutkimukseen osallistui lähes 5 000 yli 55-vuotiasta aikuista. Tutkittavien ruokavaliot selvitettiin tarkasti sekä kyselylomakkeella että täydentävällä ravitsemusterapeutin tekemällä haastattelulla.
Suojaa sydänsairauksilta
Toisessa, maitovalmisteiden kulutuksen vaikutusta kuolleisuuteen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiin selvittävässä usean tutkimuksen yhteenvedossa maidolla ei havaittu yhteyttä kuolleisuuteen. Lievä sydän- ja verisuonisairauksilta suojaava vaikutus sen sijaan havaittiin.
Myös tohtori Pereira toteaa katsauksessaan, että kohtuullinen maidon kulutus voi suojata sydän- ja verisuonitaudeilta mm. sen edullisten verenpainevaikutusten takia. Hän toteaa, että maitoa ja maitovalmisteita kannattaa käyttää suositusten mukaisia määriä ja mielellään vähärasvaisina.
Luusto hyötyy maidosta
Islantilaisessa luustotutkimuksessa maidon ja maitovalmisteiden säännöllisestä kulutuksesta läpi elämän oli hyötyä luustolle. Maitovalmisteiden kulutus oli yhteydessä luuston korkeampiin mineraalipitoisuuksiin ja luuntiheyteen iäkkäillä islantilaisilla.
Tuoreessa usean tutkimuksen yhteenvedossa niin ikään maidolla oli pieni myönteinen vaikutus luuston mineraalipitoisuuteen ja luuntiheyteen. Lisäksi maidon havaittiin hidastavan luukatoa lievästi.
Lähde: Maito ja terveys