Hurjimmissa tutkimuksissa on kuulemma osoitettu, että niillä koehenkilöillä, jotka söivät paljon suklaata, oli keskimäärin vähemmän rasvaa kehossaan! Suklaan pääraaka-aine, kaakaopapu sisältää terveellisiä flavonoideja, joten aivan puppua kaikki väitteet eivät toki ole.
Suklaa tuo kuitenkin mukanaan myös negatiivisia puolia, sillä 100 grammaa suklaata sisältää keskimäärin 550 kaloria. (Kovaa) rasvaa ja hiilihydraatteja suklaassa on enemmän kuin runsaasti. On selvä, että holtiton suklaalla mässäily johtaa painonnousuun ja pikemminkin kasvattaa riskiä sairastua sydänsairauksiin kuin suojelee siltä.
On myös syytä muistaa, että mikäli mielii suklaan terveysvaikutuksia, mikä tahansa suklaa ei kelpaa. Suklaan hyödyt on havaittu nimenomaan tumman suklaan kohdalla. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän se sisältää flavonoideja. Suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla yli 70 prosenttia.
Myös sokeroimattomissa kaakaojauheissa on terveydelle tärkeitä antioksidanttiyhdisteitä. Maitosuklaassa ja valkoisessa suklaassa ei sen sijaan tutkimusten hehkuttamia terveyshyötyjä ole.
Mielihyvä auttaa laihtumaan
Suklaasta saakin parhaat hyödyt irti, kun nauttii siitä satunnaisena herkkuna. Mielihyvän tuottaminen on ehdottomasti suklaan parhaimpia ominaisuuksia. Moni keventäjä mieluummin syökin muutaman palan hyvää suklaata kuin pussillisen pahoja kevytkarkkeja.
Jos suklaan syönnin onnistuu pitämään aisoissa, voi pienistä määristä suklaata olla jopa apua keventämisessä. On jo pitkään tiedetty, että ruokavaliota on helpompi hallita ja ylilyönneiltä välttyä, jos herkuttelee välillä. Hallittu suklaalla herkuttelu mahtuu hyvin terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon.
Kokkaa suklaasta kevyemmin
Moni keventäjä ajattelee, että suklaaherkut on syytä suosiolla korvata muilla vaihtoehdoilla. Suklaaleivonnaisista tulevat mieleemme tuhti mutakakku, makeaakin makeampi sacherkakku sekä rasvainen suklaamousse. Suklaa taipuu kuitenkin myös kevyempiin leipomuksiin.
Usein suklaaseen yhdistetään kermaa, voita ja desitolkulla sokeria, mutta näin ei tarvitse olla. Suklaa on siitä ihana raaka-aine, että se maistuu vähemmälläkin määrällä. Huomattavasti kevyempi suklaamousse syntyy voin ja kermavaahdon sijaan valkuaisvaahdosta ja/tai maitorahkasta. Myös hedelmäsoseilla voi keventää suklaaleivonnaisia. Pehmeä banaani- ja avokadosose sopivat maullisesti suklaan kanssa yhteen ja niiden avulla voi vähentää rasvan määrää tai vähintäänkin parantaa sen laatua. Muista, että kaakaojauhe on aina palasuklaata kevyempi vaihtoehto.
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Loppukesän parhaat kevythampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...