Uunissa hautuu herkku

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Loppusyksyllä keho kaipaa tuhdimpaa ruokaa kuin kesällä, silti sen ei tarvitse olla rasvaiseksi paistettua tai muuten raskasta. Pimeä kausi onkin mitä parhainta mausteisten pata- ja uuniruokien aikaa. Pata porisee hiljaisella tulella, ja kiusaus kypsyy uunissa hätiköimättä. Mikä loistavinta: koko ateria valmistuu kerralla. Kasarillinen kuumaa pataruokaa tai vuoallinen herkullista uuniruokaa voidaan nostaa suoraan uunista tai liedeltä tarjolle. Erillisiä lisäkkeitä ei aina kaivata lainkaan, niiden valmistuksesta säästyvä aika voidaan käyttää muihin askareisiin, esimerkiksi pieneen happihyppelyyn tai rivakampaan lenkkiin.

Noin tunnissa valmistuva kiusaus tai uunibroileri ovat hyviä arkiruokia. Kala kypsyy uunissa jopa alle puolessa tunnissa. Pitkää kypsennystä vaativa pataruoka ja hieman työläs lasagne sopivat sunnuntaiateriaksi. Erityisesti liha tarvitsee riittävän pitkän ajan alhaisessa lämpötilassa, jotta se mureutuu. Padan valmistumista ei kuitenkaan tarvitse keittiössä silmä kovana vahtia. Uunissa kannen alla hautuva pata valmistuu itsestään. Huolehdi kuitenkin, että lientä on riittävästi, jotta ainekset kypsyvät tasaisesti. Kiertoilmauunissa kypsyy kerralla kaksikin pataa isommallekin nälkäiselle ulkoilijajoukolle.

Uunissa ja padassa kypsentäminen ovat keventäjäystävällisiä ruuanvalmistustapoja. Padassa mehevyys syntyy pitkästä haudutusajasta, ei kermasta tai voista. Näin ollen uuni- ja patakypsennys ovat ennen kaikkea vähärasvaisia tapoja valmistaa ruoka. Paistorasva lisää annoksen energiamäärää, mutta suurempi ”ongelma” on se, että paistaminen tuottaa usein epäterveellisiä yhdisteitä ruoan pinnalle.

Keittäminenkään ei ole aina se paras mahdollinen kypsennysmuoto. Esimerkiksi ilman kuoria keitettäessä suuri osa kasvisten ravintoaineista huuhtoutuu keitinveteen. Uunissa esimerkiksi ihanat syysjuurekset kypsyvät rapeiksi kuorineen.

Padoilla on usein kovin ”perinteinen” maine. Mikään ei kuitenkaan estä maustamasta perinteisiäkin liha-juurespatoja modernilla otteella. Kuivatut taatelit ja viikunat, tuoreet hedelmät, kuten omena ja päärynä sekä erilaiset aasialaiset maustetahnat tuovat tuttuun liha-juures-pataan uutta potkua. Myös perinteiset kiusaukset ja laatikot, kuten kinkkukiusaus ja liha-perunasoselaatikko piristyvät maailman mausteista.

Välineurheilu kannattaa patakaupassa

Kiusaukset, laatikot ja lasagnet valmistuvat helposti uunivuoassa. Pataa hankkiessa kannattaa ostaa kerralla kunnollinen, sillä laadukas ja huolella hoidettu pata kestää hyvänä lähes ikuisesti. Kiinnitä ensinnäkin huomiota padan pohjan paksuuteen: paksurunkoinen pohja säilyttää tasaisemman lämmön kuin ohutrunkoinen. Hyvä pata on myös monikäyttöinen, eli sopii kaikille kypsennysalustoille, kuten uunin lisäksi induktio- ja kaasuliedelle, jopa mikroaaltouuniin. Hyvä pata myös kestää happamia ja emäksisiä aineksia tuomatta sivumakua ruokaan. Keventäjän kannalta sellainen pata on ihanteellinen, jossa voi sekä hauduttaa että ensin ruskistaa esimerkiksi lihapaloja kevyessä rasvassa. Osa savipadoista vaatii sen, että ruuan ruskistaa ensin toisessa astiassa. Osa padoista puolestaan kaipaa hyvinkin paljon paistorasvaa, jotta ruoka ei tarraa pataan kiinni.

Kokeile seuraavia keventäjien pata- ja uuniruokia:

 

. Keventäjien ruokatoimittaja

Pata- ja uuniruuat ovat mainioita syysherkkuja keventäjälle, sillä mehevyys ruokaan syntyy ilman kermaa ja voita. Sillä välin kun ateria hautuu uunissa kypsäksi, ehtii vaikka happihyppelylle tai ulkoilemaan koko perheen voimin.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...
  • Jokainen on asiantuntija? – Ravitsemussuositukset ja oma kokemus

    Ravitsemusretoriikassa uskotaan vahvaan yksilöön. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että jokainen meistä on asiantuntija. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, mutta on hyvä myös ymmärtää väestötason ravitsemussuosituksia. Yhä harvempi tunnustaa tänä päivänä syövänsä, mitä sattuu....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest