D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia – voi pidentää elinikää

Liian vähän D-vitamiinia saavat sairastuvat moniin sairauksiin muita helpommin, mutta tutkijat ovat epävarmempia siitä, mikä olisi terveyden kannalta paras D-vitamiinitaso. Jos tuoreen brittitutkimuksen tulokset pitävät paikkansa, paras pitoisuus on vähintään 90 nmol/l.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin seerumin D-vitamiinipitoisuuden ja kuolleisuuden yhteyksiä 13-vuotisen seurannan aikana. Tutkimukseen osallistui 14 000 brittiläistä 42–82-vuotiasta, joiden seerumin 25-OH-D-vitamiinitasot mitattiin tutkimuksen alussa.

Tutkijat havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, joka täyttää D-vitamiinin vajauksen kriteerit. Heihin verrattuna riski kuolla seurannan aikana oli 15–35 prosenttia pienempi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli suurempi.

Tässä tutkimuksessa pienimmässä kuolemanvaarassa olivat osallistujat, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli 90 nmol/l tai enemmän. Joissain tutkimuksissa korkeat D-vitamiinitasot on yhdistetty terveysriskeihin, mutta tässä tutkimuksessa sellaisista ei löytynyt viitteitä. Toisaalta D-vitamiinipitoisuus oli yli 120 nmol/l vain prosentilla osallistujista.

D-vitamiinitasojen ja vähäisemmän kuolleisuuden yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lukuisia elintapoihin ja osallistujien terveyteen liittyviä tekijöitä. Tutkijat selvittivät myös mihin aikaan vuodesta osallistujien D-vitamiinitasot oli mitattu ja ottivat sen huomioon analyysissaan.

Brittien tulokset vahvistavat käsitystä riittävän D-vitamiinin saannin tärkeydestä ja viittaavat sopivan veripitoisuuden olevan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla vähintään 90 nmol/l. Tämä alkaa olla lähellä tasoa, joka havaitaan päiväntasaajan seuduilla asuvilla luonnostaan.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin veripitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l.

Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest