Eikö paino putoa? Nämä syyt voivat estää laihtumisen

Kokonaisvaltainen kehon hyvinvointi on ennen kaikkea elämäntapa. Paino putoaa helpommin kun lopetat päivittäisen vaa’an tuijottamisen ja keskityt sen sijaan aktiiviseen ja terveelliseen arkeen. Joku näistä seitsemästä kohdasta voi olla syy siihen, että paino ei putoa.

Syöt vääriä ruokia

Jos painosi ei putoa, ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota keittiöön. Jotkut ihmisen keskittävät kaiken energiansa kaloreiden polttamiseen, mutta jättävät ravinnon saannin liian vähälle huomiolle. Ruokavaliolla on liikuntaa suurempi merkitys laihdutuksessa. Sopiva ruokavalio riippuu paljon kehotyypistäsi, aineenvaihdunnastasi ja muista asioista, mutta tärkeää on kuitenkin syödä luonnollista, ravinteikasta ruokaa.

Syö tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja päivinä jolloin teet vaativia harjoituksia, kuten rankan voimaharjoittelun tai pidemmän juoksulenkin. Lepopäivinä tai kevyen harjoittelun päivinä yritä keskittyä kevyempiin, proteiini- ja kasvispitoisiin ruokiin. Vältä erityisesti prosessoituja ruokia, kuten sokerisia herkkuja.

Syöt liikaa

Oletko ollut dieetillä jo pidemmän aikaa, mutta painosi ei silti putoa? Voi olla, että yksinkertaisesti syöt liian paljon. Totuus on se, että sinun täytyy polttaa kaloreita enemmän kuin mitä ruoasta saat.

Syö säännöllisesti ja pidä annoskoot kohtuullisina. Terveelliset välipalat päivän aikana estävät sinua ahmimasta aterioilla. Älä pelkää antaa itsellesi lupaa syödä silloin tällöin pieniä herkkuja. Jos kiellät itseltäsi herkut kokonaan, alat himoita niitä kahta kauheammin. Pieni herkuttelu silloin tällöin auttaa hillitsemään tehokkaasti mielitekoja.

Treenaat liikaa kestävyyttä

Kestävyysliikunta on tärkeä osa treenirutiineja. Aerobinen liikunta auttaa pitämään sydämen kunnossa, tehostaa aineenvaihduntaa ja antaa hyvän hien pintaan. Kuitenkin liiallinen määrä aerobista liikuntaa voi tuottaa ongelmia. Pidemmät harjoitukset, kuten yli 90 minuutin pyöräily tai 10 kilometrin juoksu voivat vähentää arvokasta lihasmassaasi. Hyvä lihasmassa tehostaa aineenvaihduntaa ja polttaa näin ollen enemmän kaloreita. Et halua varmastikaan menettää vaivalla hankittuja lihaksiasi.

Pitkät harjoitukset lisäävät myös merkittävästi ruokahaluasi, mikä saa sinut altistumaan helpommin ylensyöntiin tai turhaan naposteluun. Pitkät harjoitukset nostavat kehon kortisolitasoa, joka saa kehon varastoimaan rasvaa.

Et nostele painoja

Voimaharjoittelu kulkee käsi kädessä kestävyysliikunnan kanssa, eikä aerobisesta liikunnasta pidä luopua kokonaan. Jos rakastat juoksua tai pyöräilyä, jatka ihmeessä, mutta kokeile myös muita liikuntamuotoja. Paras tapa laihtua ja samalla rakentaa lihasmassaa on lisätä voimaharjoituksia treeniviikkoosi. Mitä enemmän lihaksia sinulla on, sitä enemmän rasvaa poltat.  

Jos et ole valmis vaihtamaan osaa juoksulenkeistäsi voimaharjoitteluun, kokeile lisätä tehokkaita intervalliharjoituksia normaalin juoksulenkkisi sekaan. Kokeile myös tehokkaita ja yksinkertaisia kehonpainoharjoituksia, kuten kyykkyjä ja punnerruksia. Ne ovat hyviä liikkeitä voimaharjoittelun aloittamiseen ilman, että tarvitset varsinaisia painoja.

Et treenaa tarpeeksi kovaa

Ei ole tarkkaa yhtälöä siihen, kuinka pitäisi treenata ja syödä. Jokaisen keho reagoi asioihin eri tavalla, ja oma tapa syödä ja treenata löytyy parhaiten kokeilemalla. Kuitenkaan tuntien treeni kuntosalilla ei automaattisesti tarkoita kiinteää ja rasvatonta kroppaa, olitpa kehotyypiltäsi millainen tahansa. Jos et ole urheilija, kehonrakentaja tai maratoonari, sinun ei tulisi harjoitella enempää kuin tunti kerrallaan.

Tärkeintä on treenien tehokkuus ja intensiivisuus, ei aika. Muista, että mitä kovemmin työskentelet, sitä vähemmän aikaa tarvitset. Tehokkuus kuntosalilla on avainasemassa saavuttaaksesi kaloreiden palamisen kannalta tärkeän jälkipolttovaikutuksen. Tehokkaan liikunnan jälkeen kaloreita kuluttava jälkipoltto voi kestää jopa kaksi vuorokautta.

Et saa tarpeeksi aikaa palautua

Kova treeni tuntuu lihaksissa vielä seuraavanakin päivänä. Tämän vuoksi olisi hyvä treenata eri lihasryhmiä eri päivinä, jotta lihakset eivät rasittuisi liikaa. Liiallisen rasituksen seurauksena ovat erilaiset urheiluvammat. Jos haluat treenata aina kokonaisvaltaisesti, muuta treenirutiinejasi niin, että varmistat kehollesi riittävän levon. Kokonaisvaltaisen harjoittelun jälkeen keskity seuraavana päivänä ainoastaan kevyeen harjoitteluun tai venyttelyyn, tai pidä kokonaan lepopäivä.

Jäähdyttely ja lepo ovat usein tärkeämpiä kuin itse harjoittelu. Levon aikana kehosi tekee suurimman työn rasvanpoltossa. Anna itsellesi tarpeeksi aikaa palautua, jotta olet taas valmis harjoittelemaan intensiivisesti tulevina päivinä. Tärkeintä on kuunnella kehoasi.

Stressaat liikaa

Liikunta on keholle fyysinen stressireaktio. Terveellinen tasapaino liikunnan tuottaman stressin ja palautumisajan välillä pitää kehosi kunnossa ja auttaa pääsemään helpommin eroon ylimääräisestä rasvasta. Jos et anna kehollesi tarpeeksi aikaa palautua, se alkaa tuottamaan liikaa stressihormoni kortisolia. Kortisoli on hyödyllinen hormoni treenatessa, mutta pidemmän aikaa tälle hormonille altistuminen tuottaa ainoastaan kielteisiä vaikutuksia. Jatkuva korkea stressitaso voi johtaa keskivartalolihavuuteen ja insuliiniherkkyyden huononemiseen.

Liikunta ei ole ainoa asia joka tuottaa liikaa kortisolia, vaan henkinen stressi on aivan yhtä haitallista. Lisäksi stressaava elämäntilanne voi johtaa helposti univaikeuksiin, jotka vaikeuttavat painonhallintaa entisestään.  

Varmista, että pidät huolta niin henkisestä kuin fyysisestäkin terveydestä.

Lähde: foxnews.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest