Huonojen elintapojen vaikutukset eivät välttämättä ole peruuttamattomia – Pienetkin muutokset riittävät

Terveellisten elintapojen hyödyt tunnetaan hyvin, mutta huonojenkaan elintapojen vaikutukset eivät ole peruuttamattomia, jos tottumuksiaan viilaa parempaan suuntaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suotuisat muutokset elintavoissa voivat pienentää sydänriskejä jo alle viisikymppisenä.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa 18–30-vuotiaita miehiä ja naisia seurattiin 20 vuoden ajan. Erityisesti tutkijoita kiinnosti millaisia muutoksia osallistujien elintavoissa tapahtui.

Tulokset osoittivat, että elintapojaan terveellisempään suuntaan muuttaneiden valtimoissa oli seurannan päättyessä vähemmän ateroskleroosia, minkä lisäksi heidän valtimoidensa sisäpinnat olivat paremmassa kunnossa kuin muiden osallistujien. Valtimomuutoksia oli sen sijaan enemmän osallistujilla, jotka muuttivat elintapojaan huonompaan suuntaan seurannan aikana.

Suurin vaikutus oli tupakoinnin lopettamisella ja laihduttamisella, mutta myös ruokavaliomuutokset, liikunnan lisääminen ja kohtuus alkoholin käytössä pienensivät haitallisten valtimomuutosten todennäköisyyttä.

Valtaosa ihmisistä elää enemmän tai vähemmän epäterveellisesti ja harvat noudattavat terveellistä ruokavaliota tai liikkuvat riittävästi. Tätä taustaa vasten yhdysvaltalaisten tulokset ovat hyvin tervetulleita, sillä ne osoittavat elintapojen parantamisen pysäyttävän tai hidastavan sydäntaudeille altistavia valtimomuutoksia vielä alle viisikymppisenä.

Tutkimukseen osallistui 3 500 miestä ja naista. Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest