Sokerin ahmiminen voi nostaa verenpainetta ja kolesterolia

Sokerin runsas saanti voi vaikuttaa verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Tutkijat tekivät havaintonsa yhdistämällä 39 tutkimuksen aineistot ja analysoimalla ne uudelleen.

Yhteisanalyysin perusteella paljon sokereita ravinnostaan saavien LDL-kolesterolin, triglyseridien sekä kokonais- ja HDL-kolesterolin pitoisuudet ovat keskimäärin suuremmat kuin vähän sokereita syövien. Yhteydet havaittiin etenkin tutkimuksissa, joissa huomioitiin osallistujien energiansaanti ja painoindeksi. Verenpaineen osalta vahvin yhteys havaittiin tutkimuksissa, jotka kestivät vähintään kaksi kuukautta.

Sokereiden syömiseen liittyvä painonnousu selitti vain osan yhteydestä, joten mahdollisesti juuri sokereiden runsas nauttiminen aiheuttaa havaitut muutokset. Sokerin haitoista on viime aikoina julkaistu lukuisia tutkimuksia. On silti todennäköistä, että nyt havaittuihin yhteyksiin vaikuttavat myös muut elintavat.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest