Syötkö liikaa tätä maustetta? Vähentäminen estäisi miljoonia kuolemia

Jos yhdysvaltalaiset pikkuhiljaa vähentäisivät suolankäyttöä seuraavien kymmenen vuoden aikana, jopa 500 000 sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa voisi estyä. Tämä seuraisi väestön verenpaineen laskemisesta, joka vähentäisi monia sairauksia.

Tutkijoiden mukaan tämänsuuruinen muutos saataisiin, jos yhdysvaltalaiset vähentäisivät suolankäyttöään muutamalla prosentilla vuodessa kymmenen vuoden aikana. Näin heidän suolansaantinsa vähenisi noin 40 prosenttia, mikä tarkoittaisi pudotusta noin 2,2 grammaan natriumia päivittäin. Ruokasuolana tämä on 5,5 grammaa.

Vaikutus olisi luonnollisesti suurempi, jos suolankäyttö tippuisi enemmän tai nopeammin, mutta tutkijat eivät pidä niin suuria muutoksia mahdollisina. Nykyisellään yhdysvaltalaiset saavat ravinnostaan suolaa keskimäärin 9 grammaa päivässä, mikä on suurin piirtein saman verran kuin suomalaismiesten päivittäinen saanti. Suositusten mukainen taso olisi alle 5 grammaa päivässä.

Suolankäyttöään vähentävän pitää olla tarkka, sillä suurin osa suolastamme tulee ns. piilosuolana elintarvikkeissa kuten leivässä, juustossa ja valmisruoissa. Usein elintarvikkeiden suola ilmoitetaan natriumina. Yksi gramma natriumia on 2,5 grammaa ruokasuolaa.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest