Hyvästi viisi kiloa – Näin karistat ylimääräiset vatsamakkarat

Mitä lähempänä normaalipainoa olet, sitä jähmeämmin laihdutus saattaa sujua. Hoikemmalla laihduttajalla on vähemmän varaa virheisiin kuin reippaammin ylipainoisella, jolla on enemmän pudotettavaa painoa. Jos haaveissa siintää pysyvä normaalipaino, on syytä noudattaa seuraavia ohjeita.

Aloita maltilla

Reippaasti ylipainoisen kilot katoavat yleensä helpommin kuin normaalipainoisen: 120-kiloisen on siis helpompi pudottaa muutama kilo kuin vaikkapa 60-kiloisen. Mitä lähempänä normaalipainoa olet, sitä rauhallisempaan tahtiin painoa kannattaa pudottaa. Jos kiloja pudottaa liian nopeasti, yltyy nälkäkin helposti ylitsepääsemättömäksi.

Syö tarpeeksi

Pysyvä painonhallinta ei ole nälkää vastaan tappelemista ja mahdollisimman epämiellyttävän liikunnan harrastamista.  Moni laihduttaja erehtyy laihduttaessaan karsimaan ravinnon energiamäärää jopa liikaa. Kukaan ei kuitenkaan kestä nälkää loputtomiin ja tällainen laihdutus päätyy lopulta yleensä ylettömään ahmimiseen tai siihen, että pudotetut kilot hiipivät salakavalasti takaisin vyötärölle. Pyri kiinnittämään huomiota erityisesti ravintosi laatuun.

Opettele tasainen ateriarytmi

Tasainen ateriarytmi on tärkeä avain onnistuneeseen painonhallintaan. Laihduttajankaan ei pitäisi missään nimessä joutua näkemään nälkää. Syö mieluummin vähän mutta usein, mieluusti 3-4 tunnin välein. Aamiainen ja lounas eivät saa olla liian kevyitä, tai nälkä kostautuu helposti illalla ahmimisena. Jos sorrut usein ahmimiseen ja tunnet hotkivasi kohtuuttomia määriä, pyri syömään riittävästi ja tasaisesti niin, että puolet energiantarpeesta tulee täytettyä ennen jo iltapäivää. Niin vältät nälän kertymisen iltaan ja vältät turhaa ahmimista.

Vältä stressiä ja huolehdi unensaannista

Joskus syyt liikakiloihin voivat myös löytyä muualta kuin ravinnosta ja liikkumisesta. Laihduttamisen esteenä voivat joskus olla myös ongelmat työssä, arkirutiineissa, parisuhteessa tai esimerkiksi unen laadussa.

Tutkimukset todistavat, että stressitilassa ihmisen on vaikeaa pudottaa painoa, sillä aineenvaihdunta ei enää toimi kuten sen pitäisi. Riittävä 7-9 tunnin yöuni, stressinhallinta ja lepo ovat laihduttajalle yhtä tärkeitä asioita kuin liikunta ja ruoka. Huolehdi siis siitä, että nukut riittävästi ja karsi elämästäsi turhia stressin aiheita.

Kirjaa syömisesi

Päivittäisestä kalorimäärästä on yllättävän helppoa poistaa joitakin satoja kaloreita pelkästään omia ruokailujaan seuraamalla. Ole rehellinen itsellesi ja jätä ylimääräiset herkut pois. Usein laihtumienn alkaa jo silloin, kun ylimääräiset napostelut jäävät pois. Tarkista myös mitä juot, kaloripitoiset limut eivät pidä nälkää.

Muista kasvikset

Laihduttajan olisi hyvä syödä kasviksia puolesta kilosta jopa kiloon päivässä. Jo pelkkä kasvisten lisääminen ruokavalioon voi laihduttaa. Kasviksissa on vähän energiaa ja runsaasti hyviä ainesosia, joten suosi mieluusti niitä ja täytä puolet lautasestasi aina salaatilla.

Lisää liikuntaa

Reilusti ylipainoinen ihminen voi laihduttaa paljonkin kiloja vain ruokavaliotaan korjaamalla. Sen sijaan lähempänä normaalipainoa olevan tulisi hyödyntää myös liikunnan mukanaan tuomat edut. Kalorinkulutuksen lisäksi liikunta normalisoi nälän säätelyä. Liikkuvat ihmiset myös tutkitusti tuntevat paremmin, koska pitäisi syödä.

Juo tarpeeksi

Pitääksesi aineenvaihduntasi toiminnassa, sinun on saatava tarpeeksi nestettä. Muista siis juoda päivittäin riittävästi vettä, mieluusti jopa 2-3 litraa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest