Lähes 75 000 naisen ja 39 000 miehen aineistoon perustuvat tulokset osoittavat kahvinjuojien riskin sairastua aikuistyypin diabetekseen pienentyvän 4–8 prosenttia jokaista päivittäistä kahvikupillista kohden. Tämä todettiin verrattuna osallistujiin, jotka eivät juoneet kahvia.
Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat puolestaan suurensivat diabetesriskiä riippumatta siitä sisälsivätkö ne kofeiinia, mikä viittaa paitsi liiallisen sokerinkulutuksen haittoihin, myös siihen, ettei kofeiini ole vastuussa myöskään kahviin liitetystä vaikutuksesta. Tähän viittasi myös havainto, jonka mukaan myös kofeiinitonta kahvia juovien diabetesriski oli pienempi kuin kahvia vierastavien.
Kahvinjuonti on aiemminkin liitetty diabetesriskin pienentymiseen, mutta tulokset eivät riitä osoittamaan, ettei yhteys johdu kahvin sijaan jostain muusta kahvinjuojia ja kahvia vieroksuvia erottavasta seikasta. Joka tapauksessa kahvin juominen ei ole ainakaan vaarallista.
Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 21.11.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!