Television katselu opitaan lapsena

Lapsena paljon televisiota katsovat todennäköisesti viihtyvät television ääressä aikuisenakin. Yhteyteen vaikuttaa myös perheen sosiaalinen ja taloudellinen asema, brittiläistulokset osoittavat.

Runsas television katselu on yhdistetty ylipainoon ja muihin terveysriskeihin useissa tutkimuksissa. Tutkijat toivovatkin, että television katselun ja muiden passiivisten elämäntapojen terveyshaittoja voitaisiin ehkäistä vaikuttamalla niiden kehittymiseen lapsuudessa.

Brittien tutkimukseen osallistui 6 200 vuonna 1970 syntynyttä, joita on seurattu syntymästä saakka osana pitkäaikaista terveystutkimusta.

Aineistoista tutkijat näkivät miten paljon televisiota osallistujat olivat katsoneet kymmenvuotiaina ja 42-vuotiaina. Kun näitä tietoja verrattiin keskenään, tutkijat huomasivat lapsuudessa omaksuttujen katselumäärien pysyvän samalla tasolla vielä aikuisena.

Tulosten perusteella aikuisiän television katselua ennusti myös lapsuuden perheen tulotaso ja sosiaalinen asema. Ruumiillista työtä tekevien lapset katsoivat nelikymppisenä televisiota yli kolme tuntia päivittäin noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin johtajien lapset. Myös isän ylipainoisuus liittyi jälkeläisen katselutottumuksiin. Lapsuusiän lihavuus sen sijaan ei.

Brittien tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest