Keski-iän verenpaineongelmat ennakoivat muistiongelmia vanhuudessa

Verenpaineongelmat keski-iässä saattavat vaikuttaa vanhuusiän muistiin. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja se perustuu yli 13 000 tutkimuksen alussa 48–67-vuotiaan miehen ja naisen 20-vuotiseen seurantaan.

Osallistujien verenpaine mitattiin ja muisti ja muut kognitiiviset toiminnot testattiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Osallistujista 60 prosenttia jatkoi koko seurannan ajan.

Tulokset osoittivat kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen nopeammin osallistujilla, joiden verenpaine oli korkea tutkimuksen alussa. Ero normaaliverenpaineisiin oli kuitenkin selvästi pienempi potilailla, joiden verenpainetta oli hoidettu lääkkeillä. Keski-iän verenpaineen vaikutus oli myös voimakkaampi eurooppalaisperäisillä potilailla, tulokset osoittivat.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että korkean verenpaineen vaikutus rajoittui keski-ikään. Seurannan päättyessä mitattu korkea verenpaine ei enää liittynyt muistin, ajattelun ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Hiljattain Neurology-lehdessä julkaistiin toinen tutkimus, jossa verenpaineen vaikutukset aivojen ja muistin toimintaan vaihtelivat riippuen siitä, missä iässä potilaiden verenpaine oli kohonnut. Myös siinä suurin riski liittyi keski-iässä koholla olleeseen verenpaineeseen.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest