Liiallinen sokeroitujen elintarvikkeiden nauttiminen voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa sydän- ja verisuonitaudeille ja niistä johtuville kuolemille. Havainto on erityisen tärkeä Yhdysvalloissa, missä sokeroituja elintarvikkeita syödään melkein poikkeuksetta liikaa.
Tutkimus perustuu suuren terveystutkimuksen aineistoon, josta tähän tutkimukseen poimittiin 31 000 aikuisen ruokavaliotiedot ja 12 000 kuolleisuustiedot. Osallistujia seurattiin noin viidentoista vuoden ajan, ja tuona aikana riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin oli selvästi suurin osallistujilla, joiden ruokavaliossa lisättyjä sokereita oli eniten.
Verrattuna osallistujiin, joiden sokerin saanti jäi alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista, yli 25 prosenttia energiastaan sokerista saavat menehtyivät lähes kolme kertaa todennäköisemmin. Myös vähäisempi, mutta 10 prosentin rajan ylittävä lisätyn sokerin saanti liittyi suurempaan kuolleisuuteen.
Terveyden kannalta sokerin saannin olisi hyvä jäädä alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista. Yhdysvaltalaisista valtaosa saa sokeria tätä enemmän ja suuri osa siitä tulee lisättynä sokerina juomissa ja elintarvikkeissa. Osa lisätyn sokerin sydänhaitoista seuraa lihomisesta ja siitä johtuvista sydänriskeistä, mutta lisätyt sokerit saattavat olla muillakin tavoin haitallisia aineenvaihdunnalle, jos niitä nauttii liikaa.
Yleisin lisätty sokeri on sakkaroosia, joka elimistössä hajoaa hedelmäsokeriksi ja glukoosiksi.
Tulokset julkaistiin tieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim