Tupakka, vähäinen liikunta ja ylipaino aikaistavat dementiaa ja kuolemaa

Epäterveelliset elintavat voivat australialaistutkimuksen mukaan paitsi lyhentää elinikää myös aikaistaa dementian ja sitä lievempien muistiongelmien alkua.

Australialaisten tulosten perusteella tupakointi lyhentää iäkkäiden miesten elinikää noin 4 vuodella ja naisten noin 6 vuodella. Vähäinen liikunta vie arviolta 2,5 ja 3 vuotta ja lihavuus noin 1–2 vuotta.

Välttämällä minkä tahansa näistä kolmesta riskitekijästä voi elää pidempään ja sairastua muistiongelmiin myöhemmin. Välttämällä kaikki kolme riskitekijää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen alkaa noin 3,5 vuotta myöhemmin, tutkijat arvioivat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin iäkkäiden terveyttä ja sairauksia tutkivan DYNOPTA-tutkimusprojektin aineistoja, jotka koostuvat yli 50 000:n 45–103-vuotiaan seurantatiedoista. Tässä tutkimuksessa käytettiin runsaan 8 000 osallistujan tietoja.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest