Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

Mikael Fogelholm, ETT, ravitsemustieteen professori

Painonnousun syiksi on lueteltu makuaistin paranemista, ruoan maistumisen myötä (huomaamatta) lisääntyvää syömistä, tupakan korvaamista ruoalla ja energiankulutuksen vähenemistä (tupakointihan nostaa energiankulutusta hieman, mikä on merkki siitä, että se on muutenkin elimistöä kuluttavaa). Jotkut ovat katkeria, kun heillä paino on noussut huomattavasti yli tuon keskiarvoisen pari kiloa. On kuitenkin arvioitu, että jotta elimistölle tulisi samanlainen taakka kuin tupakoinnin jatkamisesta, painon pitäisi nousta 40 kg!! Sauhuttelun lopettaminen on siis selvästi hyödyksi, vaikka paino nousisikin.

Suomen Sydänliitto on potilasoppaassaan listannut raakoja totuuksia tupakoinnista:
• Noin miljoona suomalaista tupakoi päivittäin.
• Tupakoija käyttää päivässä noin 2 tuntia tupakointiin.
• Tupakan takia kuolee Suomessa noin 5 000 ihmistä vuodessa.
• Tupakointi nostaa sydäninfarktin riskin viisinkertaiseksi (500 %). Se myös lisää äkkikuolemia, kammiovärinäalttiutta, muita rytmihäiriöitä, verenpainetta, aivohalvauksia ja aiheuttaa lukuisan joukon muita ongelmia, mm. impotenssia
• Tupakointi maksaa yhteiskunnalle 10–15 miljardia markkaa vuodessa.
• 60 % kaikista tupakoivista haluaisi lopettaa.

Nuorten, erityisesti nuorten naisten tupakointi painonhallinnan nimissä on erityisen huolestuttava trendi. Siihen liittyy muitakin epäterveellisiä keinoja ja runsaasti laihduttelua. Lääkäri Suoma Saarni tutki suuressa suomalaisessa kaksostutkimuksessa 16-25 –vuotiaiden nuorten tupakointia, ja havaitsi yllättäen, että kaikkein eniten lihoivat ne, jotka tupakoivat eniten. Tupakoinnin jatkamiselle ei siis näytä minkään tutkimusten valossa olevan perusteita.

Käytännön lääkärinä sairaalassa näkemäni tupakoinnin pitkäaikaisvaikutukset huolestuttavat minua vieläkin enemmän kuin edellä mainitut lihavuuspohdinnat. Keuhkosyöpä, yleisesti pelätyin sairausmuoto ei kuitenkaan välttämättä ole se pahin vaihtoehto. Lakonisesti sanottuna, se tappaa yleensä nopeasti eikä jätä sairastajaansa kitumaan. Kaikista keuhkosyöpäpotilaista on elossa 5 vuoden kuluttua noin 10 %.

Ikävämmän ongelman aiheuttaa keuhkoahtaumatauti (COPD). Sen miltei ainoa syy on tupakointi. Sairastuneista enemmän kuin yhdeksän kymmenestä on tupakoijia. Tauti hiipii hitaasti, jolloin tupakoitsija tottuu COPDn tyypillisiin oireisiin, (tupakka)yskään, rasitushengenahdistukseen ja limannousuun. Viimevaiheen COPD-potilaalla hengeahdistuksen ja tukehtumisen tunne on piinaava, kiduttava ja sairaalassa annettavin lääkkein ja hengityksen konehoidoinkaan vaikeasti hallittava. Tässä tilassa tapaamani potilaat ovat monesti hartaasti toivoneet, että eivät olisi koskaan aloittaneet tupakointia.

Näiden perusteluiden myötä tsemppiä kaikille tupakoinnin lopettamiseen. Otetaan se uudeksi keventämisen ja terveellisemmän elämän tavoittelun osa-alueeksi!

Tupakoinnin haitat ovat lihomista vakavampia
Monet tupakoivat hallitakseen painoaan ja pelkäävät lihomista jos lopettavat tupakanpolton. Terveydelliset hyödyt ovat kuitenkin suuret vaikka tulisikin muutama lisäkilo.

Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Miksi suomalaiset lihovat?

    Suomalaisten lihominen nousee aina ajoittain uutisiin. Monilla tuntuu olevan lihavuuden muutokseen yksinkertainen selitys, mutta todellista totuutta ja syytä ei varmaan tiedä kukaan. Mutta erilaisia valistuneita arveluja voi kuitenkin esittää. Aloitetaan kuitenkin siitä, että Suomi ei...
  • Miksi paino ei putoa?

    Tuskastunut toteamus ”"teen kaikkeni, mutta paino ei putoa”" taitaa olla yleisin painonpudottajien palstoilla. Joillakin tämä epätoivo viriää heti laihdutuksen alussa (paino ei ala pudota), toisilla taas se tulee lupaavan alun jälkeen (laihtuminen loppuu). Asiantuntijat Mikael...
  • Järkeä laihdutukseen

    Nykytietämyksen mukaan näyttää siltä, että laihdutuksen tulisi aina perustua terveydellisiin seikkoihin. Aina laihdutukselle ei löydy todellista tarvetta ja turha kilojen kanssa ylös ja alas veivailu saattaa olla jopa terveysriski. Ikuisen laihduttamisen sijaan kannattaa tähdätä elinikäiseen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest