Unelmanainen vs. tavallinen nainen – tavoittelevatko naiset mahdottomia?

Tämän toteamiseksi on tehty paljon markkinointitutkimusta, mutta vaikutuksen huomaa jo yhden lehden levikissä. Juttelin muutama vuosi sitten erään naistenlehden myynnistä vastaavan henkilön kanssa; hän oli kerran tehnyt erehdyksen ja sen jälkeen oppinut, että mies, komeakaan, ei kerta kaikkiaan myy.

Ihannevartalo

Mutta minkälaisen naisen nainen sitten haluaa naistenlehdessä nähdä? On väitetty, että sellaisen, jonka hän arvelee miellyttävän miestä kaikkein eniten. Evoluutiopsykologit kertovat, että miehet katselisivat naista hedelmällisyysviettien vallassa ja viehättyisivät naisista, joiden vyötärölantio-suhde (vyötärö jaettuna lantiolla) on noin 0.7. Tällainen nainen on kuin tiimalasi: vyötäröltään hyvin hoikka, mutta pepun päällä on hedelmällistä lihaa ja rasvaa.

Brittitutkijat olivat kymmenen vuotta sitten kovasti kiinnostuneita aiheesta ja selvittivät miesten mieltymyksiä näyttämällä joukolle miehiä päättömiä naisten kuvia eri painoluokissa ja erilaisilla vyötärö- ja lantiomitoilla varustettuina. Kävi ilmi, että vyötärö-lantiosuhde ei ollutkaan merkityksellinen kun paino otettiin huomioon. Optimipainoindeksi miesten mielestä vaihteli paljon, alle 15:stä yli 35:een, mutta eniten osumia sai painoindeksi 20. Tavallinen nainen ei ole näin hoikka. Vaan eipä tavallisen naisen vyötärölantiosuhdekaan ole vain 0.7. Tavoittelemista siis on.

Ajat muuttuvat

1950- luvun kauneusikoni, Marilyn, ei ollut erityisen pitkä, ’vain’ n. 165 cm. Runsaista muodoistaan huolimatta hän oli kuitenkin hyvin hoikka; nettitietojen mukaan hänen painonsa olisi ollut korkeintaan 55 kg, josta painoindeksiksi tulee vain 20. Marilynillä oli todellinen ampiaisvyötärö, 56-58 cm, ja hänen vyötärö-lantio-suhteensa oli 0.6.

1960-80- lukujen välillä naisihanne muuttui vähemmän kurvikkaaksi. Jamie Lee Curtis näytti tiukoissa aerobic-trikoissaan korostuneen pitkäkoipiselta ja lattealta, lähes poikamaiselta.

Tämän päivän naisihannevaatimuksissa yhdistyvät 50-luvun kurvikkuus ja 80-luvun pitkäjalkaisuus. Miss Suomi 2007, Noora Hautakangas, on sekä pitkä (175 cm) että laiha (59 kg, painoindeksi 19.3) ja kuitenkin myös muodokas. Hänen vyötärönsä on kapea, 65 cm, ja vyötärölantiosuhteensa pieni, 0.7. Rinnanympärys Nooralla ja Marilynillä on sama: noin 90 cm.

Vaatimukset tiukentuvat

Kuilu tavoitellun ja saavutetun välillä kasvaa siis koko ajan. Samaan aikaan kun kansa lihoo, naisihanne muuttuu entistä tiukemmaksi. Nyt pitäisi olla sekä pitkä että hoikka ja litteävatsainen ja vielä samaan aikaan lantiolla ja rinnoissa pitäisi kuitenkin olla juuri oikea määrä lihaa ja rasvaa. Kun tavallinen nainen katsoo peiliin, hän ymmärtää kertavilkaisulla, että hänen vartalonsa on kaukana tuollaisesta ideaalista. Epäreiluksi tilanteen tekee se, että valokuvien mallit ovat luontaisesti kauniin kehonsa ja kasvojensa lisäksi ammattilaisten käsittelemiä, niin meikkauksen, kampauksen kuin vaatetuksenkin suhteen. Vielä epäreilummaksi tilanteen tekee se, että näiden täydellisyyttä hipovien mallien kuvia vielä käsitellään kuvankäsittelyohjelmin. Photoshopilla kuvankauniille naiselle saa epärealistisen kauniin vartalon, kapean vyötärön, suuret rinnat, rypyttömät kasvot ja suloiset huulet. Mutta silloin, vasta silloin, kuva vastaa ihannetta. Sitä ihannetta, joka ei siis ole edes todellinen, on sitten hyvä lähteä tavoittelemaan…

Lapsikin sen tietää

Barbie ja Ken pysyvät myös muutoksessa mukana. Tämän päivän nuket ovat pitempiä, hoikempia ja kurvikkaampia kuin aikaisempien vuosikymmenten Barbit. Kymmenen vuotta sitten tehdyn amerikkalaistutkimuksen mukaan ollakseen kuin Barbi, aikuisen naisen pitäisi olla 61 cm pitempi, hänen vyötärönsä pitäisi olla 15 cm kapeampi, rinnanympäryksensä 13 cm leveämpi ja kaulansa 8 cm pitempi.

Nykyajan miehilläkään ei ole enää helppoa. Nyt ei riitä, että on mies. Täytyy myös olla hyvännäköinen, hyväkuntoinen, lihaksikas ja vähärasvainen mies. Erityisesti yläkehossa täytyy olla paljon lihaksia ja six-pack pitää näkyä vatsalihaksissa eikä kaljamahassa. Jos tavallinen mies olisi mitoiltaan kuin Ken, hänen pitäisi saada 51 cm lisää pituutta, 28 cm lisää leveyttä rintakehälle ja 20 cm lisää paksuutta kaulaan!

Oletko tyytyväinen?

Harva nainen on tyytyväinen kehoonsa, mutta miehet sen sijaan eivät perinteisesti ole ottaneet paineita kauneusihanteista. Jo 20 vuotta sitten todettiin, että naiset, jotka arvioivat nykypainonsa kokoluokkaan 7.5 (asteikolla 4-10), olisivat halunneet olla kokoluokassa 5.5. Miehet taas arvioivat, että olivat noin 8.5 kokoisia, ja halusivatkin olla juuri sellaisia.

Iso ilo elämästä

Eräs 100-kiloinen naispotilaani, Tiina, oli tehnyt mahtavan oivalluksen. Hän oli ollut pullea vauva, lihava lapsi, isokokoinen teini ja nyt aikuisena liian suuri, liian pitkä ja liian leveä. Hänen oli ollut helppo huomata, että vaatteet, kengät ja hanskat eivät useimmiten sopineet hänelle, ja että sovittautuminen koko tähän yhteiskuntaan oli lihavana ollut hankalaa. Kun hän oli kolmisenkymmentä vuotta asiaan perehtynyt, hän oli kypsä tekemään päätöksen, että lakkaisi murehtimasta ulkonäköään ja häpeämästä suurta kokoaan. Sen päätöksen jälkeen hänen oli kevyt olla, vaikka kiloja oli yhtä paljon kuin ennenkin. Hän antoi sisällään olevan elämäilon purkautua, nautti jokaisesta hetkestä ja itsestään. Hän huomasi olevansa kaunis, myös ulkoa. Unelmanainen.

 

 

Harva nainen on tyytyväinen kehoonsa
Harva nainen on tyytyväinen kehoonsa kun taas miehet eivät perinteisesti ole ottaneet yhtä paljon paineita ulkonäöstä. Naisihanne muuttuu yhä tiukemmaksi samalla kun lihavuus yleistyy. Tavoittelevatko naiset mahdottomia?

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Syömisen hallinta = painonhallinta?

    Syömiseen liittyvien kysymysten kanssa mennään usein viettien ja tapojen vallassa: syödään kun ehditään, syödään kun on ruoka-aika, syödään kun syöminen nyt sattui tulemaan mieleen (ja se tulee mieleen usein) jne. Näyttää kuitenkin siltä, että varsinkin...
  • Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?

    Keventäjissä 1500 kalorin rajaa pidetään määränä, joka on ravintoaineiden suhteen turvallinen jos syö täysipainoisesti ja harrastaa liikuntaa suosituksen mukaisen vähimmäismäärän. Tavallista ruokaa syöden alle 1500 kilokalorin energiansaanti on näillä reunaehdoilla todella vähän, sillä ilman erityistä...
  • Kannattaako ikääntyvän keventää?

    Väestötasolla painoindeksi suurenee miehillä noin 65-vuoteen saakka, naisilla hieman myöhempään ikään. Vyötärön ympärysmitta suurenee myös iän mukana ja suureneminen jatkuu painoindeksiin verrattuna vanhempaan ikään. Tämä selittynee sillä, että painoindeksiin vaikuttaa rasvan lisäksi lihaskudoksen määrä, joka...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest