Tupakointi, lihavuus ja diabetes aikaistavat liikuntavaikeuksia 20 vuodella

Australialaistutkijoiden mukaan tupakointi, lihavuus ja diabetes ovat merkittäviä liikuntavaikeuksien riskitekijöitä. Näiden riskitekijöiden avulla voi myös ennustaa ketkä keski-ikäiset todennäköisesti kärsivät liikuntavaikeuksista eläkkeellä.

Tulosten perusteella viisikymppiselle henkilölle ilmaantuu liikuntavaikeuksia ja -rajoitteita kaksi kertaa todennäköisemmin, jos hän sairastaa diabetesta tai tupakoi, ja kolme kertaa todennäköisemmin, jos hän on lihava. Tämä havaittiin 10–17 vuoden seurannan aikana. Liikuntavaikeuksia kehittyi naisille enemmän kuin miehille.

Havaintojensa perusteella tutkijat laskivat, että liikakiloista kärsivät tupakoivat diabeetikot ovat 45-vuotiaana samanlaisessa liikuntaongelmien vaarassa kuin 65-vuotiaat, joilla ei ole yhtäkään kyseisistä riskitekijöistä.

Australialaisten tulokset eivät paljasta jäisivätkö liikuntavaikeudet kehittymättä, jos riskiryhmäläiset lopettaisivat tupakoinnin ja alkaisivat laihduttaa, mutta todennäköisesti niin kävisi ainakin osalle.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest