Neljä viidestä sydänkohtauksesta estyisi oikeilla elintavoilla

Uuden tutkimuksen mukaan pienimmässä sydänkohtausten vaarassa ovat savuttomat miehet, jotka käyttävät alkoholia kohtuudella, kävelevät tai pyöräilevät vähintään 40 minuuttia päivittäin, harrastavat muuta liikuntaa vähintään tunnin viikossa, eivät ole vyötäröltään lihavia ja syövät säännöllisesti hedelmiä, kasviksia, papuja ja muita palkokasveja, pähkinöitä, täysjyvätuotteita ja kalaa.

Tällaisten miesten sairastumisriski on peräti 90 prosenttia pienempi kuin miesten, jotka eivät noudata yhtäkään edellä mainituista terveellisistä tavoista.

Myös vähemmän täydellisesti elävien sairastumisriski pieneni mitä useampia terveellisiä elintapoja he noudattivat. Esimerkiksi terveellinen ruokavalio ja kohtuus alkoholin käytössä pienensivät sydänkohtausriskiä yhteensä 35 prosenttia, mikä sekin on paljon.

Ruotsalaisten tulokset vahvistavat jo valmiiksi laajaa näyttöä elintapojen merkityksestä sydänoireiden ja sydänsairauksien ehkäisyssä.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 21 000 tervettä 45–79-vuotiasta miestä, joita seurattiin yhdentoista vuoden ajan.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest