Tutkimus: Makeutusaineet auttavat laihtumaan

Makeutusaineista voi olla apua laihduttamiseen, mutta vaikutus on silti pieni. Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 15 satunnaistetun ja lumekontrolloidun sekä 9 seurantatutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Seurantatutkimuksissa, jotka ovat menetelmällisesti huonompia kuin lumekontrolloidut ja satunnaistetut tutkimukset, vähäkaloriset makeutusaineet eivät vaikuttaneet osallistujien painoon.

Lumekontrolloiduissa tutkimuksissa vähäkalorisiin makeutusaineisiin vaihtaneet sen sijaan onnistuivat laihduttamaan hieman alle kilon enemmän kuin osallistujat, jotka jatkoivat tavallisen sokerin käyttöä. Muutos havaittiin myös osallistujien painoindeksissä, kehon rasvan määrässä ja vyötärön ympäryksessä.

Tutkijat myöntävät vähäkalorisiin makeutusaineisiin liitetyn hyödyn pieneksi, mutta yhdessä muiden ja tehokkaampien keinojen kanssa vähäkalorisiin makeutusaineisiin vaihtaminen voi hyvinkin auttaa. Ne saattavat myös tukea muita ruokavaliomuutoksia, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest