Samaa tutkimusaineistoa käyttäen tutkijat ovat jo osoittaneet pähkinöiden ja oliiviöljyn pienentävän sydän- ja verisuonitautien sekä dementian riskiä.
Tutkimukseen osallistui 235 keskimäärin 67-vuotiasta korkeassa sydäntautiriskissä olevaan miestä ja naista. Suuri osa osallistujista poti korkeaa verenpainetta ja sai siihen hoitoa.
Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatettiin Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota joko oliiviöljyllä tai pähkinöillä ryhditettynä. Kolmas ryhmä sekin söi välimerellisesti, mutta ilman pähkinä- ja öljylisiä.
Vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta oliiviöljy- ja pähkinäryhmäläisten systolinen verenpaine oli laskenut noin 4 mmHg ja diastolinen verenpaine 2 mmHg enemmän kuin verrokkien. Myös heidän glukoosi- ja kolesterolitasonsa paranivat enemmän kuin verrokeilla.
Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Hypertension-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim