Hormonit pilaavat dieettini

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Mutta yksi asia minua on harmittanut niin kauan, kuin muistan, itseasiassa vuosia. Hormonit, joita syytän hyvän dieettini pilaamisesta. Ja ne tekevät tämän vielä jokaikinen kuukausi!

Suurin osa kuukaudesta menee ruokailujen suhteen erinomaisesti, ja olen enemmän kuin tyytyväinen olotilaani, ja siihen, mitä ja miten syön. Noin viikon ajan, joka kuukausi, kuitenkin tuskailen kovien ruokahimojen ja jatkuvan nälän kourissa.

PMS ja hiilarihimo

Koska kyseinen viikko sijoittuu aina kuukautisia edeltävään aikaan, olen tulkinnut tilanteen johtuvan hormonaalisista muutoksista. Erityisesti minun tekee mieli hiilihydraattipitoista ruokaa. Valkoiset jauhot ja sokeri. Silloin NAM!, muuten YÖK(tai ei nyt ihan, mutteivät ne oloani hyväksi tee).

Olen huomannut, ettei hormonaalisella ehkäisyllä näyttäisi olevan mitään vaikutusta tähän tilanteeseen. Kaikenlaisia ehkäisykeinoja on vuosien varrella kokeiltu ja tulos on sama: hyvä, kevyt ja miellyttävä olo vaihtuu kerran kuussa turvonneeseen fiilikseen ja vatsakipuihin. Epäterveelliseksi muuttuva ruokavalio ei auta vatsan hyvinvointiin tietysti pätkääkään!

Hormonien syyttäminen PMS-oireista ei ole suinkaan tuulesta temmattua, vaan aihetta on tutkittu. Yhtenä selityksenä on juuri hormonitasojen (estrogeenin ja progesteronin) muutokset luteaalivaiheessa, mikä voi taas vaikuttaa serotoniinitasoihin. Serotoniini on mielihyvään kiinteästi liittyvä välittäjäaine, jonka tasoa voi, yllätys yllätys nostaa itse vaikkapa suklaata syömällä. Näin ollen hiilarihimot selittyisivät juuri kehon yrittäessä kompensoida tätä vajetta?

Keholle ja mielelle periksi?

Pitäisikö hormonien dieetinpilaamisyrityksiin sitten suhtautua ymmärryksellä, ajatuksella, että tällaista tämä naisen elämä nyt vaan on, ja antaa mennä?

Tähän en aivan suostu. Olo on vaan kertakaikkiaan kaiken höttöhiilarin tankkaamisen jälkeen niin huono.

Haluan kuunnella kehoani ja antaa sille, sen selkeästi kaipaamaa hiilihydraattipitoista ruokaa. Siksi pyrin kiinnittämään huomiota siihen, minkälaista bensaa valitsen: koetan keskittyä parempilaatuisiin hiilihydraatteihin: puuroon, mysliin, jugurttiin, hedelmiin ja täysjyväleipään pelkkien herkkujen sijasta.

Jos sinä kärsit samasta ja olet löytänyt ratkaisun, niin kerro ihmeessä!

Kivaa viikkoa (toivottelee PMS-oireista kärsivä)

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest