Huijaamalla hoikaksi? – Näin pienennät annoskokoja

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Olen itse suuriruokainen ja haluan, että lautanen on täynnä, kun ryhdyn syömään. Onko annoskokoja tällöin mahdollista pienentää?

Lähdin selvittämään asiaa, ja huomasin yllätyksekseni, että itseään on jopa mahdollista huijata ruokailutilanteessa syömään vähemmän, kuin aiemmin.

Huijaamalla hoikaksi

Yksi keino pienentää annoskokoja on huijata aistejaan. Tutkimuksissa on osoitettu, että värikkäältä lautaselta syömme vähemmän, kuin valkoiselta lautaselta. Varsinkin jos lautasen reunat ovat värikkäät, silmämme luulevat annoksen olevan isompi, kuin se todellisuudessa onkaan.

Arabian valkoiset lautaset voisi siis vaihtaa värikkäisiin versioihin ja siten saada silmät uskomaan, että ateria on suurempi, kuin onkaan. Vai olisko sittenkin fiksumpaa lisätä lautaselle värejä värikkäiden kasvisten muodossa?

Toinen keino on käyttää pienenpää lautasta, kuin aikaisemmin. Samaa ruokaa tulee tällöin annosteltua vähemmän. Tämä kikka toimii ainakin itselläni. Käytän joskus leipälautasta ruokalautasena, jolloin annos pysyy kohtuullisena, vaikka ruokaa onkin kukkurallinen.

Lautasmallilla puolitat annoskoon

Vanhan tuttumme lautasmallin käyttö on myös oiva keino hallita annoskokoja. Kun puolet lautasesta täyttää salaatilla tai muilla vihanneksilla, vähenee annoksen energiapitoisuus automaattisesti, vaikka lautanen olisikin täynnä.

Esimerkiksi, jos lautaselle mahtuu ruokaa 400g ja tämä koostuu vaikkapa pelkästä makaronilaatikosta, on annoksen energiapitoisuus 450kcal. Puoli lautasellista salaattia ja porkkanaraastetta pudottaa lautaselle mahtuvan makaronilaatikon määrää, jolloin annoksesta saadaankin enää 250kcal. Annoksen energiamäärää on siis helppo pudottaa lisäämällä annokseen kasviksia.

Vähemmän vaihtoehtoja

Meille useimmille on tuttua, että seisovassa pöydässä aterioidessa tulee helposti syötyä enemmän, kuin oli tarkoitus. On tutkittu juttu, että silloin, kun vaihtoehtoja on vähemmän, syömme myös vähemmän.

Kun tarjolla on vain yhtä vaihtoehtoa, suu tulee nopeammin makukylläiseksi. Simppeli, yhden ruokalajin lounas voi siten olla järkevämpi vaihtoehto painonhallitsijalle, kuin kaikkea mahdollista notkuva noutopöytä.

Vaikeasti tavoiteltava herkkukulho

Annoskokoon vaikuttaa myös se, miten ja mistä otat ruokaa. Jos ruuan hakee liedeltä, tulee syötyä vähemmän, kuin jos kattila on pöydällä ruokailijan edessä.

Lisäksi kannattaa miettiä, mihin sijoittaa herkkukulhoja. Toimistotyöntekijöiden suklaan syönti väheni huomattavasti, kun konvehdit sijoitettiin omalta työpöydältä parin metrin päähän. Tämän tunnistan hyvin opettajien kahvihuoneesta. Kun herkut olivat helposti saatavilla kulkureitin varrella, tuli naposteltua pitkin päivää ja hamstrattua nameja myös omalle työpisteelle. ”Pois silmistä, pois mielestä” pätee tässäskin.

Annoskokojen pienentäminen on siis mahdollista monilla eri keinoilla, eikä silti tarvitse välttämättä tinkiä ruokailuhetkien nautinnollisuudesta tai kylläisyyden tunteesta, eikä välttämättä edes syödyn ruuan määrästä!

Uskon Jennyn taktiikkaan. Hänellä kilot putosivat tasaisesti, pysyvästi ja ilman nälkää ja kitukuureja. Kaikinpuolin terveellistä laihduttamista siis.

<3 Anna

Vinkkien lähteenä on käytetty mm. ravitsemusterapeutti Hanna Partasen kirjaa Puurot ja vellit sekaisin – miksi syömisestä tuli niin vaikeaa? 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest