1. Aseta selkeä tavoite
Kun personal trainerin tapaa ensimmäisen kerran, hän haluaa tietää asiakkaan tavoitteet ja yhdessä pohditaan myös sitä, kuinka realistisia ne ovat, minkälaisella aikajänteellä ne on mahdollista toteuttaa ja minkälaisia haasteita tavoitteiden saavuttamisen tiellä voi olla. Jos taustalla on esim. aiempia painonpudotusyrityksiä, mietitään, mikä niissä meni mahdollisesti pieleen ja miten tällä kertaa voisi toimia toisin.
Itsensä kanssa on hyvä käydä tämä sama keskustelu. Mikä on tavoitteeni (selkeä, konkreettinen ja realistinen) ja missä ajassa haluan sen saavuttaa. Myös omille motiiveille kannattaa uhrata hieman aikaa ja kirjoittaa tavoitteet sitten ylös. Esim: haluan laihtua 5 kg (koska silloin olisin normaalipainossa ja jaksaisin paremmin arjessa) lisäämällä liikuntaa ja tarkistamalla ruokavalioni terveellisempään suuntaan, tammikuuhun 2018 mennessä.
2. Ole suunnitelmallinen
Kun tavoitteet ja motiivit ovat selvillä tulee tehdä suunnitelma. Pitkän aikavälin suunnitelma voi olla vaikkapa puolen vuoden tai vuoden päähän, mutta tarvitaan myös viikko- ja jopa päiväkohtaista suunnittelua. Aseta puolen vuoden ajalle välitavoitteita (esim kuukauden päästä on pudonnut 1kg), liikun joka viikko kolme kertaa ja pidän vain yhden herkuttelupäivän viikossa.
Viikkotavoitteet kannattaa kirjata esimerkiksi joka sunnuntai omaan kalenteriin. Merkitse suunnitellut liikunnat jo valmiiksi niihin päiviin, jolloin aiot liikkua. Mieti jo sunnuntaina seuraavan viikon ruokalistaa valmiiksi ja laadi kauppalista tarvittavista elintarvikkeista. Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Personal trainer vaatii sinulta myös suunnitelmaan sitoutumista.
3. Pidä kirjaa
Personal trainer pyytää sinun todennäköisesti pitämään ruokapäiväkirjaa ja merkitsemään myös tekemäsi treenit ylös. Tällä tavoin tulet tietoiseksi siitä, miten syöt ja toisaalta myös pystyt muuttamaan ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Pt saattaa myös pyytää sinua punnitsemaan ja mittamaan itsesi esim kerran viikossa tai kahdessa.
Saman voit tehdä myös itse. Ruokapäiväkirjanpito onnistuu toki paperillekin, mutta myös verkosta löytyy useita palveluita, joita voi hyödyntää. Suomenkielinen Keventäjät tai englanninkielinen MyFitnessPal auttavat sinua pysymään kalorisuosituksiesi rajoissa. Kun syömänsä ruuat ja suorittamansa liikunnat merkitsee ylös, tekee se myös projektista näkyvämmän, sinulle itsellesi. Tulet tehneeksi terveempiä valintoja, jo tiedostamattasikin, koska olet päättänyt merkitä kaiken ylös.
Myös tutkimusten mukaan ruoka- ja treenipäiväkirjan pitäminen auttavat saavuttamaan tavoitteet todennäköisemmin. Useimmat ruokapäiväkirjaohjelmat antavat myös palautetta syödyistä ruuista, jolloin voit tehdä tarvittavia muutoksia. Itsensä punnitseminen ja mittanauhan käyttö auttavat seuraamaan missä mennään ja pienenevä vaakaluku myös motivoi. Sitoudut projektiisi tällöin paremmin!
4. Muistuta itseäsi tavoitteista ja kannusta/palkitse
Pidä mielessäsi, että kukaan toinen ei voi tehdä elämänmuutosta sinun puolestasi: ei personal trainer eikä puolisokaan. Olet itse vastuussa omista valinnoistasi ja siksi myös motivaation pysyä suunnitelmassa tulee lähteä itsestäsi. Kun toimit itse itsesi personal tarinerina, olet vastuussa ja tilivelvollinen valinnoistasi vain itsellesi.
Muistuta itseäsi tavoitteistasi säännöllisesti, mieti, miksi lähdit alun perin muuttamaan elintapojasi ja mikä tärkeintä, kannusta itseäsi positiivisesti ja myönteisin ajatuksin, ei syyllistämällä tai repsahduksista soimaamalla. Niin personal trainerkin tekisi. Iloitse välitavoitteiden saavuttamisesta ja palkitse itsesi säännöllisesti. Älä lannistu, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan: personal trainer ymmärtää, että ihmisiä me kaikki olemme, eikä kukaan ole täydellinen. Yhden päivän sipsikarkkikakku –överit eivät vaikuta kokonaiskuvaan millään lailla. Tärkeintä ovat ne valinnat, joita tee joka ikinen päivä pitkällä aikavälillä.
5. Kerää tukijoukot
Vaikka toimisit loistavasti itse itsesi personal trainerina, voi muiden kannustus tai samassa tilanteessa olevien ystävien tuki olla korvaamatonta. Liikkumaan tulee herkemmin lähdettyä yhdessä toisten kanssa. Liity treeniporukkaan tai soita kaveri kävelylenkille kanssasi. Tsempatkaa toisianne ja päättäkää yhdessä jättää herkut vähemmälle ja lisätä liikuntaa. Etsi vertaistukea foorumeilta ja kerro perheelle ja lähipiirillesi projektistasi.
Mutta muista, joskus on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen. Varsinkin tilanteissa, joissa oma usko, tiedot taidot tai motivaatio ovat loppumaisillaan.
<3 Anna