Syö! – Älä karsi (ja kärsi)

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Älä syö, vaan jätä syömättä! Meille tuputetaan ajatusta siitä, että kun syö vähemmän, kuin kuluttaa, laihtuu. Tämä pitää varmasti paikkaansa, mutta miksi painonpudotuksessa mennään silti niin usein metsään?

Kun ihminen päättää aloittaa laihduttamisen alkaa useimmiten karsiminen: ei enää valkoisia jauhoja, ei sokeria, alkoholia tai voita. Ei juustoja, ei sitä, eikä tätä. Ruokavaliota siistitään reippaalla kädellä ja jäljelle jää, niin mitä?

Jos ruokavaliosta karsittuja ruoka-aineita ei korvata millään, jää jäljelle usein liian yksipuolinen ruokavalio ja riittämätön määrä ruokaa. Jaksamme vähillä kaloreilla hetken, mutta romahdus saattaa vaania viikon tai viimeistään muutaman viikon päässä. Usein jo aiemminkin.

Pirkko pudottaja

Otetaanpa esimerkki. Pirkko on päättänyt pudottaa 10 kiloa. Hän aloittaa aamun terveellisesti kaurapuurolla, mutta ihmettelee, kun nälkä kurnii jo kymmeneltä töissä. Lisäksi Pirkko jättää leivältään voin ja salaatistaan kastikkeen pois, koska ajattelee, että ne lihottavat. Karkkikipot hän kiertää kaukaa.

Samaten hän vaihtaa piimän veteen ja karttaa perunaa, no, koska se lihottaa. Hän yrittää sinnitellä kevyellä työpaikkalounaalla, joka koostuu lähinnä salaatista ja parista kanan palasta. Iltapäivällä nälkä on niin kova, että hän syö lastenkin lautasten loput ja vaikka pystyisi sinnittelemään iltapäivän yli, niin illalla herkkuhimo roihahataa. Pirkko on pettynyt. Iltapalalla hän kuorruttaa leipänsä juustolla. Rasvainen voi jäi sentään pois, hän miettii.

Pirkko karsii liikaa

Pirkon ateriat ovat liian heppoisia, aterioiden väleissä on liian pitkä väli ja ateriat ja koostettu siten, etteivät ne pidä nälkää. Tämä kostautuu hallitsemattomana syömisenä myöhemmin. Pirkon ruokavalio supistuu ja monipuolisuus on siitä kaiken karsimisen myötä kaukana.

Pirkko ajattelee myös virheellisesti, että kaiken rasvan poisjättäminen on hyvä asia painonpudotuksen kannalta, mutta fakta on se, että myös laihduttaja tarvitsee rasvaa.

Näin Pirkon kannattaisi syödä

Pirkon kannattaisi lisätä aamupuuronsa kylkeen marjoja ja keitetty kananmuna. Munan proteiini ja marjojen kuidut pitävät nälän poissa paremmin ja pidempään.

Lounaan liiankin kevyt salaatti ja kanat voisi täydentää kypsennetyillä vihanneksilla sekä pienellä määrällä täysjyväpastaa tai -riisiä. Hyvät hiilihydraatit tekisivät Pirkon kylläiseksi, sen sijaan kaupan mikroateriat ovat usein ravintoköyhiä.

Salaatinkastikettakin kannattaisi lisätä: rypsi- tai oliiviöljypohjaisesta kastikkeesta Pirkko saisi hyviä rasvoja, jotka tukevat monin tavoin terveyttä sekä painonpudotusta.

Kun ateriavälit ovat tarpeeksi lyhyet, ja aamun-aamupäivän ateriat tarpeeksi tukevat, ei illalla töistä tullessa tarvitsisi rynnätä heti tyhjentämään kaappeja ja kestää kurnivaa vatsaa.

Ilta-ateria voisi siten olla kevyempi, vaikkapa kalaa salaatilla ja höyrytetyillä vihanneksilla. Iltapalalla maistuisi vaikkapa rahka ja hedelmät sekä pähkinät.

Se, että Pirkko kuorruttaa iltapalaleipänsä juustolla tuo hänen ruokavalioonsa runsaasti epäterveellistä kovaa rasvaa. Kasvirasvalevite, paprika, kurkku ja vaikkapa kalkkunaleike olisivat parempia vaihtoehtoja. Piimä on oiva ruokajuoma, koska siitä saa proteiinia ja kalsiumia. Veden juontia kannattaa toki muutoin lisätä, jos se tuppaa jäämään liian vähäiseksi. Tulkitsemme usein janon virheellisesti nälkänä.

Ja entäpä ne herkut sitten. Kaikkien herkkujen kieltäminen itseltään voi johtaa siihen, että makeaa tekee kahta kauheammin mieli. Voisiko kerran viikossa – kahdessa pitää herkkuhetken ja sallia itselleen myös nautintoja?

Lisää, älä karsi (äläkä kärsi)

Sen sijaan, että karsimme lautasiltamme asioita, kannattaisi ensin miettiä, mitä sinne kannattaisi lisätä.

Kasviksia, joka aterialle. Proteiinin lähde, mieluusti joka aterialle. Laadukkaita hiilihydraatteja ja hyvää pehmeää rasvaa. Kun nämä on lisätty ei tilaa edes jää niin paljon epäterveellisille vaihtoehdoille.

Karsimisen kulttuuria kannattaa silmäillä myös ateriarytmin näkökulmasta. Liian pitkät ateriavälit hankaloittavat painonpudotusta, eivät edistä sitä. Syöminen on siis painonpudotuksen a ja o, ei syömättä jättäminen.

<3 Anna

 • Alexandra
  Vastaa

  Onko hyviä vinkkejä mitä leivän päällä voisi syödä juuston ja lihan sijaan? Kumpikaan kun ei ole ekologisesti kovin kestäviä valintoja..

  • Anna Saivosalmi
   Vastaa

   Moikka! Miten olisi kananmuna? Proteiinipitoinen päällinen myös. Oma lempparini. T. Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest