7 syytä harrastaa liikuntaa – aloita heti

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

1. Fyysinen aktiivisuus lisää energiavajetta

Painonpudotus on kiinni energiavajeesta. Jos kaloreita kuluu enemmän kuin niitä tulee ruuan kautta sisään, paino tippuu. Fyysinen aktiivisuus on helppo keino lisätä kulutusta. Siksi liikunnan lisääminen laihduttavaan ruokavalioon parantaa painonpudotustulosta yleensä noin 20 prosenttia. Energiankulutuksen ja energiansaannin suhdetta voit tarkkailla liikunta- ja ruokapäiväkirjan avulla. Aivan kaikkia liikuntakaloreita ei tarvitse syödä takaisin. Voit syödä niistä esimerkiksi puolet ja silti painosi yleensä tippuu tehokkaasti.

2. Kehonkoostumus kohenee tehokkaammin

Liikunta auttaa säästämään lihasmassaa laihdutuksen aikana. Ilman liikuntaa pudotetusta painosta jopa 30 prosenttia on lihaskudosta. Yhdistämällä kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelu voit estää lihasmassan katoamisen kokonaan ja jopa lisätä sitä samalla, kun rasva palaa. Kaikki paino siis lähtee oikeasta paikasta.

3. Aineenvaihdunta pysyy vilkkaana

Treeni estää laihdutukseen liittyvää aineenvaihdunnan hidastumista. Osittain tämä johtuu aineenvaihdunnan kannalta olennaisen lihasmassan säilymisestä, osittain akuuteista aineenvaihdunnan tehostamisruiskeista, joita treeni aiheuttaa. Treenin jälkeen energiankulutus levossa saattaa olla hieman koholla jopa 1-3 päivää.

4. Treeni tehostaa rasva-aineenvaihduntaa ja polttaa haitallisia rasvavarastoja

Harjoittelu tehostaa kropan kykyä käyttää rasvaa energiaksi. Harjoitelleet polttavat tehokkaammin rasvaa sekä treenin aikana että lepotilassa. Treeni vaikuttaa myös pelkkää laihdutusta tehokkaammin terveydelle haitallisimpiin, sydän- ja verisuonitaudeille sekä tyypin II diabetekselle altistaviin rasvavarastoihin vatsaontelossa ja lihasten sisällä. Esimerkiksi vatsaontelon sisällä oleva rasva vähenee noin 20 prosenttia enemmän jokaista pudotettua painokiloa kohti.

5. Treeni parantaa fyysistä terveydentilaa

Treeni muun muassa vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä ja suojaa ylä-hengitysteiden infektioilta. Kuvaavaa on, että normaalipainoisella ja heikkokuntoisella sohvaperunalla on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin hyväkuntoisella ja säännöllisesti liikkuvalla ylipainoisella.

6. Treeni lisää henkistä hyvinvointia

Harjoittelu lievittää masennuksen oireita ja lisää positiivisten tunnetilojen kokemista. Kunnon kohentaminen vaikuttaa myös positiivisesti itsetuntoon. Liikuntaa säännöllisesti harrastava myös kokee itsensä parempikuntoiseksi, taitavammaksi liikkujaksi ja näkee kehonsa viehättävämpänä. Treenin vaikutukset ovat suurimmat heikkokuntoisella ja ylipainoisella.

7. Harjoittelu tehostaa onnistunutta painonhallintaa

Painon saa usein tippumaan, mutta sen pitäminen pois on ongelmallista. Suurin osa laihduttaneista lihoo muutaman vuoden sisällä takaisin vanhoihin mittoihinsa. Painonhallinnassa onnistuneita yhdistää voimakkaasti runsas liikunta. Vaikka liikunta ei laihduta tehokkaasti ilman ruokavaliota, se auttaa tehokkaasti pitämään karistetut kilot pois.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Tässä 3 tehokonstia, joilla lisäät kävelylenkin kalorinkulutusta jopa juoksun tasolle!

    Onko viikko-ohjelmassasi kävelyä? Haluaisitko nostaa kävelyn kalorinkulutuksen juoksun tasolle, kuitenkin edelleen kävellen? Ja samalla buustata kävelyn vaikutusta kestävyyskuntoosi? Jos vastasit kyllä, tässä artikkelissa kerron sinulle kolme tutkitusti tehokasta konstia saada nämä tehovaikutukset! Esittelen alla kolme...
  • Istuminen kuriin ja aktiivisuutta arkeen

    Keventäjä miettii usein tarkasti, millä treenimuodolla poltetaan eniten kaloreita tai mihin kellonaikaan treeni kannattaisi tehdä rasvapolton optimoimiseksi. Siinä sivussa meiltä usein unohtuu arkiaktiivisuus. Arkiliikunta on todella hyvä ja usein välttämätön lisä kuntoliikunnalle, jos mielii saada...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest